Kosttillskott med veganskt vitamin D3 + vitamin C
Varför behöver vi D-vitamin?
D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som är involverat i nästan alla delar i kroppen, det påverkar skelettets hälsa, immunförsvaret, celltillväxten, muskelfunktion och mycket mer. Det är ett av få näringsämnen som din kropp kan producera på egen hand. Det bildas genom solexponering men under vinterhalvåret när solljuset är begränsat kan det behövas ett tillskott. D3-vitamin finns också i vissa livsmedel men det kan vara utmanande att få i sig tillräckliga mängder via kosten. Tyvärr är D-vitaminbrist vanligt, och vissa grupper löper en högre risk för brist:
• Hudfärg. En ljushyad person som utsätts för samma mängd solljus som en mörkhyad producerar fem till tio gånger mer D-vitamin än den mörkhyade. Hos en ljushyad person minskar D-vitaminproduktionen med ökad solbränna.
• UV-barriärer. Kläder och solkrämer skyddar effektivt mot solens strålar men stoppar tyvärr även D-vitaminproduktionen. Kvinnor som av religiösa skäl bär heltäckande klädsel lider oftare av D-vitaminbrist.
• Geografi. Ju längre bort från ekvatorn vi lever, desto kortare är perioden då vi kan producera vårt eget D-vitamin med hjälp av solen, och desto viktigare att vi får i oss D-vitamin via kost eller kosttillskott.
• Ålder. Hudens förmåga att producera D-vitamin sjunker med åldern.
• Graviditet/ammning. Gravida behöver mera D-vitamin för att bygga upp fostrets skelett. Bröstmjölk innehåller naturligt ganska lite D-vitamin, och halterna blir ännu lägre om mamman har D-vitaminbrist.
Vitamin D3 & Vitamin D2 – vad är skillnaden?
D-vitamin finns i två former: vitamin D2 (ergokalciferol) och vitamin D3 (kolecalciferol). Den största skillnaden mellan vitamin D2 och vitamin D3 ligger i på vilket sätt som de metaboliseras i kroppen. Vitamin D3 ökar nivån av D-vitamin i blodet dubbelt så effektivt som vitamin D2.
Vitamin D3 finns främst i animaliska livsmedel som fisk, lever, ägg och fiskleverolja. Vitamin D2 förekommer mestadels i svamp, samt livsmedel berikade med vitamin D2. Ett vitamin D3 kosttillskott kan utvinnas både från animalier (oftast fårull) eller från vegetabilier (lav eller alger). Vi rekommenderar ett kosttillskott med vitamin D3, då det är lättare för kroppen att ta upp och därför ger bäst effekt.
Brist på D-vitamin kan orsaka symptom som:
• Håravfall
• Torr och flagnande hud
• Spröda naglar
• Kramp
• Täta sjukdomar eller infektioner
• Trötthet och orkeslöshet
• Depression, nedstämdhet, ångest
• Försämrad sårläkning
• Mjukare och skörare skelett
• Värk i muskler och skelett
• Viktökning
Rekommenderat intag och användning:
1 kapsel/dag. Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil. Rekommenderat dagligt intag bör ej överskridas.


Innehållsförteckning: acerola körsbärsextrakt (Malpighia glabra), vegansk kapsel (hydroxipropylmetylcellulosa), D3 vitamin (kolekalciferol) från mikroalg.
- Kosttillskottet är fri från gluten, mjölk och GMO-ingredienser
- Kosttillskottet är helt VEGANSKT
INNEHÅLL
Vitamin D3
Vitamin C
PER KAPSEL
20 µg Vitamin D3
80 mg Vitamin C
% AV DRI*
Vitamin D3: 400 %
Vitamin C: 100 %
*Dagligt rekommenderat intag
Andra ingredienser:
Vegetabilisk kapsel (hydroxipropylmetylcellulosa)