SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT ÖVER 799 KR & SNABBA LEVERANSER     

ZINK 25 mg + C - VEGAN

Du kanske har hört att zink hjälper till vid återhämtning efter en förkylning, men detta mineral behövs också för de som inte är sjuka eller har nedsatt immunfunktion. Helst bör detta väsentliga mineral konsumeras i små mängder varje dag för att upprätthålla den allmänna hälsan, samt för att kunna utföra hundratals andra viktiga funktioner i kroppen.

Vilka är då fördelarna med att inta zink från kosttillskott, eller att få i sig zink från livsmedel rika på detta mineral? Zink gynnar kroppen på många sätt - det hjälper till med hormonproduktion, korrekt tillväxt och reparation, förbättrad immunitet och främjande av normal matsmältning.

Det har också förmågan att fungera antiinflammatoriskt, vilket innebär att det kan ha betydande terapeutiska fördelar för flera vanliga och kroniska sjukdomar som cancer eller hjärtsjukdomar. Inte undra på att zinkbrist kan leda till ett antal hälsoproblem, såsom kronisk trötthet, matsmältningsproblem och hormonella problem.

ZINK – MINERALETS FÖRDELAR FÖR DIN HÄLSA

Du kanske har hört att zink hjälper till vid återhämtning efter en förkylning, men detta mineral behövs också för de som inte är sjuka eller har nedsatt immunfunktion. Helst bör detta väsentliga mineral konsumeras i små mängder varje dag för att upprätthålla den allmänna hälsan, samt för att kunna utföra hundratals andra viktiga funktioner i kroppen.

Vilka är då fördelarna med att inta zink från kosttillskott, eller att få i sig zink från livsmedel rika på detta mineral? Zink gynnar kroppen på många sätt - det hjälper till med hormonproduktion, korrekt tillväxt och reparation, förbättrad immunitet och främjande av normal matsmältning.

Det har också förmågan att fungera antiinflammatoriskt, vilket innebär att det kan ha betydande terapeutiska fördelar för flera vanliga och kroniska sjukdomar som cancer eller hjärtsjukdomar. Inte undra på att zinkbrist kan leda till ett antal hälsoproblem, såsom kronisk trötthet, matsmältningsproblem och hormonella problem.

Så frågan är, får du i dig tillräckligt i din kost för att dra nytta av fördelarna zink har för hälsan? Om du är osäker, så kan du lätt analysera din zinkstatus via ett blodprov hos BLODKOLLEN.

 

VAD ÄR ZINK?

Zink är en typ av metall och ett viktigt spårämne. Mineraler som kroppen behöver lite av kallas spårämnen. Förutom zink hör järn, krom, selen, mangan och jod till den här gruppen. Zink är en viktig mineral som du måste få i dig från din kost eller från kosttillskott varje dag, eftersom din kropp inte kan tillverka detta spårämne själv.

Efter järn, så är zink det näst mest rikliga spårämnet/mineralen i människokroppen och är en nödvändig komponent i över 300 enzymer och medverkar i över 2000 olika biokemiska processer. För lågt intag av zink är vanligt, och problemet förvärras av för högt intag av koppar, tarmstörningar, inflammationer, tungmetallexponering med mera.

Zinkbrist orsakar en lång rad medicinska problem som tillväxtstörning, dålig hud och sämre hår,kvalitet, testikelatrofi, menstruationsstörningar, anorexi, metaboliskt syndrom, syn- och smakstörningar, störd koldioxid/bikarbonat-balans med mera. Zink ingår också i så kallade zink-finger-proteiner, med viktiga funktioner vid reglering av geners aktivitet. Tungmetaller som kvicksilver och kadmium knuffar bort zink varvid gener kan inaktiveras eller aktiveras felaktigt.

Hur hjälper då zink din kropp exakt? Mineralen finns faktiskt i alla kroppsvävnader och behövs för en hälsosam celldelning. Det fungerar som en antioxidant i kroppen, bekämpar fria radikaler som orsakar skador och hjälper till med att bromsa åldrandet. Detta mineral har också en stor inverkan på hormonell balans, så av denna anledning kan även en liten brist resultera i en ökad risk för infertilitet eller diabetes.

Zink spelar en viktig roll i många biokemiska vägar: organsystem, inklusive integumentära system, gastrointestinala systemet, centrala nervsystemet, immunförsvaret, skelett och reproduktionssystem ... Zinkbrist resulterar i dysfunktion av både humoral och cellmedierad immunitet och ökar mottagligheten för infektion (1). Ett lågt intag av zink kan bl.a. ge följande symptom: Hög sjukdomsfrekvens, ökad trötthet, orkeslöshet/utmattning, sämre koncentrationsförmåga, hämmad tillväxt, dålig sårläkning, och håravfall, etc.

 

FÖRDELAR MED ZINK

Nedan är några av de viktigaste fördelarna med zink och skäl att se till att du får i dig tillräckligt av detta mineral:

 • Stödjer immunfunktion och kan hjälpa till att bekämpa infektioner/förkylningar
 • Allvarlig zinkbrist försämrar immunfunktionen, och även milda till måttliga grader av zinkbrist kan försämra makrofagernas (makrofager är ”storätare och kan äta” massor av bakterier och död vävnad) och neutrofilernas (neutrofiler fagocyterar bakterier och död vävnad för att hindra infektioner) funktioner, naturlig mördarcellaktivitet och komplementaktivitet (2).
 • Detta mineral är en viktig komponent i de signaltransduktionsvägar som sköter elimineringen av patogener. Det hjälper till att kontrollera inflammation och förhindra förhöjda inflammatoriska svar, inklusive frisättning av cytokiner, samt skador på vävnader.
 • Detta mineral har en invecklad funktion i immunsvaret eftersom det hjälper kroppen att återvända till homeostas.
 • Zink intas ofta som kosttillskott för att bekämpa förkylningar och symtom på sjukdomar. När det tas i minst fem månader kan det minska risken för att bli förkyld - plus att om du redan känner dig sjuk, så påskyndar det läkningsprocessen.
 • Forskning visar att detta viktiga mineral kan hjälpa till med utveckling av immunceller och påverka den molekylära processen som får slem och bakterier att växa i näsan. Zink har nämligen förmågan att utöva en antiviral effekt genom att fästa vid receptorer i nasala epitelceller och blockera virusets effekter (3).
 • I en studie såg man att när personer tog ett kosttillskott med zink inom 24 timmar efter uppkomsten av förkylningssymtom, så minskade symtomens varaktighet avsevärt jämfört med kontrollgruppen som inte tog ett kosttillskott med zink. Färre patienter i zinkgruppen hade förkylningsrelaterade symtom fem och sju dagar efter att ha upplevt de första symptomen jämfört med de som inte tog ett kosttillskott med zink (4).

 

ZINK ÄR VIKTIGT FÖR ETT HÄLSOSAMT HÅR

Zink är involverat i protein- och nukleinsyrasyntesen och spelar en roll i olika metaboliska vägar och cellulära funktioner. När det gäller håravfall är zink en potent hämmare av hårsäckens regression och påskyndar hårsäckens återhämtning.

 

ZINK FRÄMJAR SÅRLÄKNING OCH MOTVERKAR AKNE

En del av zinken som lagras i din kropp finns faktiskt i din hud, och mineralen spelar en nyckelroll i utvecklingen, differentiering och tillväxten av olika mänskliga vävnader. En störning i zinkmetabolismen ge upphov till påverkan som vanligtvis manifesterar sig på huden.

Eftersom zink stödjer produktion av kollagen, det mest rikliga proteinet i människokroppen som bildar bindväv, används detta mineral ibland för att hjälpa människor att återhämta sig från brännskador, sår, långsamt läkande sår och andra typer av hudskador. Zink kan också hjälpa till att stödja immunsystemet på ett sätt som kan begränsa hudens mottaglighet för infektioner under läkning.

Dessutom används detta mineral för att naturligt minska akneutbrott på grund av dess antiinflammatoriska egenskaper. Det anses av vissa experter vara ett lovande alternativ till andra aknebehandlingar på grund av dess låga kostnad, effektivitet, och utan biverkningar.

 

ZINK KAN MOTVERKA AKNE

Zink kan hjälpa till att bekämpa virus och bakterier. Även om de flesta människor får i sig den mängd zink de behöver genom kosten, så kan vissa människor med akne finna det fördelaktigt att komplettera med ett kosttillskott.

Zink har antiinflammatoriska egenskaper. Det kan hjälpa till att lindra rodnad och irritation i samband med måttlig till svår akne. Det kan till och med hjälpa till att minska uppkomsten av akneärr.

Zink används även för andra inflammatoriska hudsjukdomar, inklusive:

 • Melasma (ökad pigmentering)
 • Rosacea
 • Seborroisk dermatit
 • Eksem

 

ZINK FUNGERAR SOM EN KRAFTFULL ANTIXODANT

Zink har visat sig vara effekt både genom att vara antiinflammatoriskt och antioxidativt, vilket hjälper till att bekämpa oxidativ stress och minska risken för sjukdomsutveckling. Fördelarna med zink - särskilt hos äldre patienter -  inkluderar dess förmåga att stödja en hälsosam celldelning, förhindra cancercellsmutation och hämma tumörtillväxt (5).

En annan studie där deltagarna intog ett kosttillskott med zink, visade att nivåerna av oxidativa stressmarkörer var betydligt lägre i den kompletterade gruppen än i placebogruppen.

Den grupp som inte tog zinktillskott hade högre nivåer av inflammatoriska cytokiner och högre nivåer av oxidativa stressmarkörer i plasma.

Gruppen som tog ett kosttillskott med zink hade även en lägre förekomst av sjukdomsrelaterade biverkningar och förekomsten av infektioner var också betydligt lägre i denna grupp, vilket är ännu ett annat exempel på förmågan hos zink att öka immunfunktioner i kroppen.

 

ZINK KAN HJÄLPA TILL ATT BALANSERA HORMONER

Fördelarna med zink för hormonell hälsa och fertilitet beror på att detta mineral spelar en viktig roll i hormonproduktionen, genom att öka testosteron naturligt, som har mycket utbredda roller hos både män och kvinnor.

Detta mineral påverkar också kvinnliga könshormoner och är till och med involverat i skapandet och frisättningen av ägg inom och från äggstockarna.

Det behövs för produktion av östrogen och progesteron hos kvinnor, som båda stödjer reproduktiv hälsa. Du kan minska sannolikheten för problem med menstruationen, humörsvängningar, tidig ingång i klimakteriet, infertilitet och eventuellt till och med vissa cancerformer genom att undvika att ha antingen för höga eller för låga nivåer av zink.

 

ZINK HJÄLPER TILL ATT MOTVERKA DIABETES

Detta väsentliga mineral behövs för att balansera de flesta hormoner, inklusive insulin, det viktigaste hormonet som är involverat i regleringen av blodsockret. Zink gynnar blodsockernivåerna eftersom det binder till insulin, så att tillräckligt med insulin lagras i bukspottkörteln och frigörs när glukos kommer in i blodomloppet. Brist på zink eller störningar i zink metabolismen är associerat med diabetes med högt blodglukos och nedsatt insulinproduktion, både vid typ 1och typ 2 diabetes. Personer med diabetes har ofta låga nivåer av zink i serum.

Det möjliggör också korrekt användning av matsmältningsenzymer som är nödvändiga för att insulin ska binda till celler, så att glukos används som bränsle för kroppen, istället för att lagras som fett.

 

ZINK HJÄLPER TILL ATT UPPRÄTTHÅLLA HJÄRTHÄLSAN GENOM ATT STÖDJA BLODKÄRLEN

Zink behövs för att upprätthålla hälsan hos celler i hjärt-och kärlsystemet, samtidigt som mineralen också sänker inflammation och oxidativ stress. Endotel är det lager av celler, endotelceller, som täcker blodkärlens insida. Endotelet utgör alltså gränsskiktet mellan blodet och resten av blodkärlsväggen, och detta skikt/dessa celler behöver tillräckliga nivåer av zink.

Zink gynnar hjärthälsan genom att stödja en hälsosam cirkulation, eftersom det motverkar högt blodtryck och höga kolesterolnivåer som täpper till och skadar artärerna.

 

ZINK KAN MOTVERKA DIARRÉ

Zinkbrist är relaterad till kroniska matsmältningsproblem och diarrésjukdomar, vilket har visats i flera studier. Forskare har funnit att ett kosttillskott med zink kan vara effektivt både i förebyggande syfte och som ett akut botemedel mot diarré (6).

 

ZINK STÖDJER FERTILITET

Studier visar att zink spelar en viktig roll för fertiliteten, särskilt vid varierande serumnivåer av testosteron hos män. En kost som innehåller lite zink, tillsammans med en brist hos unga män är associerat med en betydande minskning av serumkoncentrationerna av testosteron, som kan ha negativ påverkan på både fertiliteten och sexlusten. Zink kan potentiellt förbättra låg sexlust genom att öka testosteronnivåerna (7).

Detta mineral påverkar också kvinnors fertilitet eftersom tillräckliga nivåer behövs under tillväxtprocessen av kvinnans ägg, utan zink kan äggen inte mogna ordentligt och ägglossningen påverkas då negativt.

 

ZINK ÄR VIKTIGT FÖR OPTIMALT NÄRINGSUPPTAG OCH FÖR MATSMÄLTNINGEN

Detta essentiella (livsnödvändiga) mineral påverkar proteinsyntesen och krävs för att kroppen ska kunna använda aminosyror från livsmedel (8). Det är också involverat i nedbrytningen av kolhydrater från livsmedel, som är en av de viktigaste energikällorna för kroppen. Av denna anledning kan du minska risken att känna dig låg på energi!

 

ZINK ÄR VIKTIGT FÖR EN HÄLSOSAM LEVER

Att komplettera med detta mineral kan minska förekomsten av infektion och är korrelerat med lägre nivåer av leverskador. Zink kan hjälpa till att stödja leverhälsan genom att minska inflammation i levern, minska fria radikaler, hjälpa till med näringsabsorptionen och möjliggöra korrekt eliminering av ämnen som inte hör hemma i kroppen.

 

ZINK BOOSTAR MUSKELTILLVÄXT OCH REPARATION

Detta specifika mineral spelar en avgörande roll vid celldelning och celltillväxt, zink gynnar muskelreparation och tillväxt genom att göra det möjligt för kroppen att läka sig själv och upprätthålla styrka i muskel- och skelettsystemet (9).

Mineralen hjälper också till med frisättningen av testosteron, tillväxthormon och insulinliknande tillväxtfaktor-1 (IGF-1), som alla bygger muskelmassa och främjar en hälsosam ämnesomsättning.

Zink gynnar muskelmassan eftersom det hjälper till att öka mängden testosteron kroppen kan producera efter träning, särskilt styrketräning och högintensiv intervallträning, detta eftersom mineralen förbättrar omvandlingshastigheten av androstendion till testosteron.

 

TECKEN PÅ ZINKBRIST

Zinkbrist är relativt vanligt runt om i världen. I en rapport från 2019 uppskattades det att cirka 17% av världens befolkning hade ett otillräckligt intag av zink.

Ett bristtillstånd uppstår vanligtvis när någon inte äter tillräckligt med mat som innehåller mineralen eller har problem med att absorbera och använda det från kosten på grund av matsmältningsstörningar eller har en mycket dålig tarmhälsa.

Vilka är i riskzonen för brist? Alla som följer en växtbaserad kost som inte innehåller kött eller mejeriprodukter (som veganer eller vegetarianer) är vanligtvis de som löper störst risk, eftersom den kost de äter eliminerar de bästa källorna till zink. Samt att animaliskt protein främjar zinkupptaget från kosten.

Personer som lider av sicklecellanemi, allvarliga problem med magsyran, kroniska matsmältningsproblem som läckande tarmsyndrom eller alkoholism är också mer benägna att ha en zinkbrist.

Slutligen tror man att kvinnor som tar p-piller eller som går på hormonbehandling (med läkemedel) också kan ha en högre risk för brist, eftersom detta kan störa zinkens hormonrelaterade roller i kroppen. Gravida kvinnor och ammande kvinnor bör också vara noga med att konsumera tillräckligt av detta väsentliga mineral för att stödja normal utveckling av fostret/barnet.

De vanligaste tecknen och symptomen på zinkbrist inkluderar:

 • Håravfall
 • Förändringar i aptiten, inklusive ett ökat sug efter salta eller söta livsmedel
 • Förändringar i förmågan att känna av smak och lukt
 • Viktökning eller viktminskning
 • Matsmältningsproblem, inklusive diarré
 • Kronisk trötthet
 • Infertilitet
 • Hormonella problem, inklusive förvärrade PMS- eller klimakteriebesvär
 • Låg immunitet
 • Dålig koncentration och minne
 • Försämrad läkningsförmåga av sår, hudinfektioner eller irritation
 • Nerv dysfunktion

 

ZINK I LIVSMEDEL

Det bästa sättet att undvika zinkbrist är genom att öka ditt intag via kosten eller via kosttillskott. Proteinrika livsmedel som rött kött, fågel, nötter och bönor innehåller de högsta mängderna naturligt förekommande zink. Zink är även en av de mineraler som är svårast för kroppen att ta upp från kosten. Upptaget av zink underlättas däremot av animaliska proteiner.

Zinkupptaget kan även hämmas av vissa ämnen som finns i en del livsmedel från växtriket. Fytinsyra är en av dessa ämnen och är en form av fosfor, som finns i bland annat fullkornsprodukter, bönor, pumpakärnor, solroskärnor, kikärtor, cashewnötter och andra nötter och frön. Det utgör mängder mellan 1–5% i den här typen av mat. De binder till mineraler i maten, som till exempel zink (men även till kalcium, magnesium och järn), och förhindrar att de tas upp, vilket kan leda till brister på dessa näringsämnen.

Även Oxalater kan hämma zinkupptaget. Oxalater är salter av oxalsyra och finns i höga nivåer i soja, sesamfrön, spenat, cashewnötter, grönkål och rabarberblad. De binder mineraler och spårämnen, som till exempel zink, men även kalcium, magnesium och järn, och hindrar därmed upptaget av dem.

 

LIVSMEDEL MED HÖGT INNEHÅLL AV ZINK:

 • Ostron
 • Vetegroddar
 • Vetekli
 • Torkat renkött
 • Torkat kött
 • Hampfrö utan skal
 • Svart trumpetsvamp
 • Lever (gris och lamm)
 • Pinjefrö
 • Pumpafrön
 • Rågkli
 • Quorn
 • Köttfärs
 • Fröblandning
 • Sesamfrön
 • Nötfilé
 • Torkad basilika
 • Solrosfrön
 • Nöttkött med låg fetthalt
 • Kakaopulver

 

KOSTTILLSKOTT MED ZINK

Ibland används kosttillskott med zink för att förebygga eller behandla en brist. Människor som inte kan få i sig tillräckligt med zink genom sin kost, eller som inte kan absorbera det ordentligt, kan dra nytta av ett kosttillskott.

Dessa kosttillskott kan innehålla zink i olika former, exempelvis: glukonat, citrat, sulfat, oxid eller acetat. Alla former tros arbeta på mycket liknande sätt i kroppen, så en viss typ av zink tros inte vara överlägsen de andra. 

Att äta mat med högt zinkinnehåll är fortfarande det bästa sättet att upprätthålla rätt nivåer i kroppen, men överväg ett kosttillskott om du inte kan konsumera tillräckligt med livsmedel rika på zink regelbundet.

För att maximera absorptionen av zink så är det bäst att ta detta kosttillskott minst en eller två timmar före eller efter måltider.

 

HUR MYCKET ZINK BEHÖVER VI VARJE DAG?

Det svenska rekommenderade intaget av zink varierar med kön och ålder, och rekommendationerna gäller för en blandad animalisk-vegetabilisk kost. Om man däremot äter mat som är strikt vegetarisk och cerealiebaserad rekommenderas ett intag som är 25–30 procent högre (10).

 

Kön/Grupp/Ålder

Rekommenderat intag

Spädbarn och barn under 2 år

5 milligram

Barn 2–5 år

6 milligram

Barn 6–9 år

7 milligram

Flickor 10–13 år

8 milligram

Pojkar 10–13 år

11 milligram

Flickor 14–17 år

9 milligram

Pojkar 14–17 år

12 milligram 

Kvinnor

7 milligram

Män

9 milligram

Gravida

9 milligram

Ammande

11 milligram

 

Att ta höga doser av extra zink från kosttillskott under en längre period kan störa kroppens absorption av andra viktiga mineraler, inklusive koppar. Av denna anledning används zink-kapslar ibland för att behandla en leversjukdom som t.ex. Wilsons sjukdom (en ärftlig sjukdom som kan ge svår leverskada med nedbrytning av röda blodkroppar (hemolys), akut leversvikt och svåra neurologiska eller psykiatriska symtom), som gör att levern håller fast vid för mycket koppar, vilket orsakar skador. Zink används framför allt som underhållsbehandling efter det att sjukdomen stabiliserats med kelerare. Med hjälp av zink minskas upptaget av koppar från tarmen, även om effekten kommer mycket långsamt. För dem som fått diagnosen Wilsons sjukdom men ännu inte har några symtom är zink en lämplig medicinering att starta behandlingen med (11).

Friska personer som tar för mycket zink från kosttillskott får däremot ett nedsatt immunförsvar och försämrad blodcellsbildning.

 

Några tecken på ett intag av för mycket zink:

 • Illamående
 • Matsmältningsbesvär
 • Diarré
 • Bukkramper
 • Kräkningar

Små biverkningar uppstår vanligtvis inom 3 till 10 timmar efter att man intagit större mängder av kosttillskott med zink, och försvinner relativt fort. En annan sak att tänka på är att kosttillskott med zink kan interagera med flera typer av mediciner, och du bör tala med din läkare (innan du börjar med ett tillskott av zink) om du tar medicin.

 

HUR MYCKET ZINK KAN MAN ÄTA PER DAG FRÅN KOSTTILLSKOTT?

De flesta experter anser att den tolerabla övre gränsen är cirka 40 milligram per dag. En "hög dos" anses vara mellan 25–45 mg/dag (12).

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen