SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT & SNABBA LEVERANSER     

VITAMINER & MINERALER KOSTTILLSKOTT

De bästa naturliga kosttillskotten utan tillsatser med vitaminer och mineraler för din hälsa & skönhet

Varje dag skapar din kropp hud, muskler och skelett. Den pumpar runt blod i kroppen som transporterar näringsämnen och syre, och den skickar konstant ut nervsignaler. Den tillverkar också kemiska budbärare som skjutsas från ett organ till ett annat och utfärdar instruktionerna som hjälper till att upprätthålla dig vid liv, för att nämna en bråkdel av vad din kropp gör för dig!

Men för att kunna göra allt detta så kräver din kropp viktiga näringsämnen. Dessa inkluderar minst 30 vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som din kropp behöver men inte kan tillverka på egen hand i tillräckliga mängder.

Vitaminer och mineraler anses vara viktiga näringsämnen - för att de agerar i samförstånd och utför hundratals olika roller i kroppen. De hjälper till att stärka skelettet, läka sår och optimera ditt immunförsvar. Vitaminer och mineraler omvandlar också mat till energi och reparerar cellskador.

Kosttillskott med vitaminer och mineraler

VITAMINER OCH MINERALER - VIKTIGA NÄRINGSÄMNEN FÖR DIN KROPP

Får du i dig de vitaminer och mineraler du behöver?

Vitaminer och mineraler är viktiga näringsämnen och som har hundratals roller i kroppen. Det är en fin linje mellan att få i sig tillräckligt med dessa näringsämnen (vilket är hälsosamt) och att få i sig för mycket (vilket kan sluta skada dig). Att äta en hälsosam kost är ett bra sätt att få tillräckliga mängder av de vitaminer och mineraler du behöver. Men ibland kan det vara nödvändigt att komplettera med kosttillskott.

 

Varför är det viktigt med vitaminer och mineraler?

Vitaminer och mineraler kallas ofta mikronäringsämnen eftersom din kropp bara behöver små mängder av dem. Men om du inte får i dig dessa små mängderna så kommer du garanterat att bli sjuk förr eller senare. Här är några exempel på sjukdomar som kan bero på vitaminbrist:

Skörbjugg. Gamla tiders sjömän kunde leva i månader utan färsk frukt eller grönsaker - de viktigaste källorna till C-vitamin – vilket orsakar blödande tandkött och håglöshet.

Blindhet. I vissa utvecklingsländer blir människor fortfarande blinda av vitamin A-brist.

Rakit. En brist på D-vitamin kan orsaka rakit, ett tillstånd som kännetecknas av mjuka och svaga ben som kan leda till ett deformerat skelett som böjda ben. Rakit innebär att kalcium inte lagras i skelettet på vanligt sätt under tillväxten. För att det ska kunna ske krävs tillräckligt med kalcium i blodet. Det kräver i sin tur tillräckligt med D-vitamin.

Likväl som en brist på viktiga vitaminer och mineraler kan orsaka betydande skador på din kropp, kan det vara fördelaktigt att få i sig tillräckliga mängder av dessa. Några exempel på dessa fördelar:

Starka ben. En kombination av kalcium, vitamin D, vitamin K, magnesium och fosfor skyddar dina ben mot frakturer.

Förhindrar fosterskador. Att inta ett kosttillskott med folsyra (metylerad folat) tidigt i graviditeten hjälper till att förhindra hjärn- och ryggradsskador hos fostret.

Friska tänder. Mineralen fluor hjälper inte bara till vid benbildning utan håller också tänderna friska genom att motverka karies (hål i tänderna).

 

Vad är skillnaden mellan vitaminer och mineraler?

Även om de alla betraktas som mikronäringsämnen, skiljer sig vitaminer och mineraler åt. Vitaminer är organiska och kan brytas ner av värme, luft eller syra. Mineraler är oorganiska och bibehåller sin kemiska struktur.

Så varför spelar det här någon roll? Det betyder att mineralerna i jord och vatten lätt hittar sin väg in i din kropp genom de växter, fiskar, djur och vätskor du konsumerar. Men det är svårare att transportera vitaminer från mat och andra källor till din kropp eftersom matlagning, lagring och exponering för luft kan inaktivera dessa mer ömtåliga föreningar.

 

Kan vissa vitaminer och mineraler påverkar varandra?

Många mikronäringsämnen interagerar. D-vitamin gör det möjligt för din kropp att absorbera kalcium från livsmedel som passerar genom matsmältningskanalen snarare än att ta det från ditt skelett. C-vitamin hjälper dig att absorbera järn.

Samspelet mellan mikronäringsämnen är dock inte alltid bra. Till exempel blockerar C-vitamin din kropps förmåga att absorbera den essentiella mineralen koppar. Och vidare kan ett större intag av mangan påverka järnupptaget.

 

Vilka vattenlösliga vitaminer finns det?

Vattenlösliga vitaminer finns i de ”vattniga” delarna av de livsmedel eller kosttillskott som du äter. De absorberas direkt i blodomloppet när maten absorberas och bryts ner under matsmältningen.

Eftersom en stor del av din kropp består av vatten så cirkulerar många av de vattenlösliga vitaminerna lätt runt i kroppen. Dina njurar reglerar kontinuerligt nivåerna av de vattenlösliga vitaminerna, och överskottet av dessa vattenlösliga vitaminer kissas ut.

VATTENLÖSLIGA VITAMINER

B-vitaminer:

 • Biotin (vitamin B7)
 • Folsyra (folat, vitamin B9)
 • Niacin (vitamin B3)
 • Pantotensyra (vitamin B5
 • Riboflavin (vitamin B2)
 • Tiamin (vitamin B1)
 • Vitamin B6 (pyridoxin)
 • Vitamin B12 (kobalamin)

Samt:

 • Askorbinsyra (vitamin C)

 

Vad gör de vattenlösliga vitaminerna?

Även om vattenlösliga vitaminer har många uppgifter i kroppen, är en av de viktigaste att hjälpa till att frigöra den energi som finns i maten du äter. Andra hjälper till att hålla vävnaderna friska. Här är några exempel på hur olika vitaminer hjälper dig att upprätthålla hälsan:

”TILLVERKAR” ENERGI FRÅN MATEN. Flera B-vitaminer är nyckelkomponenter i vissa koenzymer (molekyler som hjälper enzymer) som hjälper till att frigöra energi från maten du äter.

PRODUCERAR ENERGI. Tiamin, riboflavin, niacin, pantotensyra och biotin är viktig för kroppens energiproduktion.

BYGGER PROTEINER OCH CELLER. Vitamin B6, vitamin B12 (kobalamin) och folsyra metaboliserar aminosyror (byggstenar i proteiner) och hjälper cellerna att bli fler.

GÖR KOLLAGEN. En av många roller som spelas av C-vitamin är att hjälpa till att göra kollagen, som är viktigt vid sårläkning, supportar blodkärlens väggar och bildar en bas för tänder och ben.

I motsats till vad många tror kan vissa vattenlösliga vitaminer stanna kvar i kroppen under långa perioder. Du har förmodligen flera års innehåll av vitamin B12 i levern. Och även folsyra och C-vitamin reserverna kan kvarstå i mer än ett par dagar.

I allmänhet bör dock vattenlösliga vitaminer intas varje dag.

Var bara medveten om att det finns en liten risk att konsumera för stora mängder utav några av dessa mikronäringsämnen genom kosttillskott, vilket kan vara skadligt. Till exempel kan mycket höga doser av vitamin B6 - skada nerver, vilket orsakar domningar och muskelsvaghet.

 

Vilka är de fettlösliga vitaminerna?

I stället för att lätt upptas i blodomloppet som de flesta vattenlösliga vitaminerna, så kommer de fettlösliga vitaminer in i blodet via lymfkanaler i tarmväggen. Många fettlösliga vitaminer transporteras genom kroppen endast under ”eskort” av proteiner som fungerar som bärare.

ABSORBTION AV FETTLÖSLIGA VITAMINER – ALLA STEG I KROPPEN

 1. Mat som innehåller fettlösliga vitaminer intas.
 2. Maten smälts av magsyra och färdas sedan till tunntarmen, där den absorberas ytterligare. Galla behövs för absorption av fettlösliga vitaminer. Detta ämne, som produceras i levern, strömmar in i tunntarmen, där det bryter ner fetter. Näringsämnen absorberas sedan genom tunntarmens vägg.
 3. Vid absorption kommer de fettlösliga vitaminerna in i lymfkärlen innan de tar sig in i blodomloppet. I de flesta fall måste fettlösliga vitaminer kombineras med ett protein för att kunna transporteras genom kroppen.
 4. Dessa vitaminer används i hela kroppen, men överskottet lagras i levern och fettvävnaderna.
 5. Din kropp kan vidare ta av dessa vitamin-reserver och släppa ut dem i blodomloppet från levern.

Fet mat och oljor är källor för de fyra fettlösliga vitaminerna. Inom din kropp fungerar fettvävnaden och levern som de viktigaste lagren för dessa vitaminer och släpper ut dem vid behov.

Till viss del kan du se på dessa vitaminer som mikronäringsämnen som frisätts under tid. Det är möjligt att konsumera dem då och då, kanske i doser med veckor eller månaders mellanrum snarare än dagligen, och ändå fylla kroppens behov av dessa vitaminer. 

FETTLÖSLIGA VITAMINER

 • A-vitamin (retinol)

 • D-vitamin
 • E-vitamin
 • K-vitamin

 

Vad gör de fettlösliga vitaminerna?

Tillsammans hjälper denna vitaminkvartett till att hålla dina ögon, hud, lungor, mag-tarmkanalen och nervsystemet i gott skick. Här är några andra viktiga roller som dessa vitaminer spelar:

BILDAR SKELETT. Benbildning skulle vara omöjlig utan vitaminerna A, D och K.

SKYDDAR SYNEN. Vitamin A hjälper också till att hålla cellerna friska och skyddar din syn.

INTERAGERAR MED VARANDRA. Utan E-vitamin skulle din kropp ha svårt att absorbera och lagra vitamin A.

SKYDDAR KROPPEN. E-vitamin fungerar också som en antioxidant (en förening som hjälper till att skydda kroppen mot skador från fria radikaler).

Eftersom fettlösliga vitaminer lagras i kroppen under långa perioder kan giftiga nivåer byggas upp. Det är dock mycket sällsynt att få för mycket av ett fettlösligt vitamin bara från mat.

 

Vilka är de viktigaste mineralerna?

Kroppen behöver, och lagrar, ganska stora mängder mineraler. Dessa mineraler är inte viktigare för din hälsa än spårämnen; de är bara närvarande i din kropp i större mängder.

Spårämnen är de mineraler som vi behöver i mindre mängder (< 100 mg/dag) och som har klara biokemiska funktioner i kroppen. Viktiga spårämnen är järnzink, koppar, selen, jod, kobolt och molybden.

Mineraler ingår i skelettet, reglerar membranpotentialer och därmed nerv-/muskelfunktion, blodtryck med mera. Spårämnen ingår i många enzymer och behövs för att upprätthålla kroppens homeostas.

Mineralerna färdas genom kroppen på olika sätt. Kalium absorberas till exempel snabbt i blodomloppet, där det cirkulerar fritt och utsöndras av njurarna, ungefär som ett vattenlösligt vitamin. Kalcium är mer som ett fettlösligt vitamin eftersom det kräver en bärare för absorption och transport.

MINERALER:

 • Kalcium
 • Klorid
 • Magnesium
 • Fosfor
 • Kalium
 • Natrium
 • Svavel

 

Vad gör mineraler i kroppen?

En av de viktigaste uppgifterna för mineralerna är att upprätthålla rätt vätskebalans i kroppen. Natrium, klorid och kalium tar ledningen för att göra detta. Tre andra mineraler - kalcium, fosfor och magnesium - är viktiga för friska ben. Svavel hjälper till att stabilisera proteinstrukturer, inklusive några av dem som utgör hår, hud och naglar.

Att ha för mycket av ett mineral kan resultera i brist på en annan. Här är två exempel:

FÖR HÖGT SALTINTAG (natrium). Kalcium binder till ett överskott av natrium i kroppen och utsöndras när kroppen känner att natriumnivåerna måste sänkas. Detta betyder att om du intar för mycket natrium genom bordsalt eller hel-och halvfabrikat, så kan du förlora för mycket kalcium när din kropp gör sig av med natriumöverskottet.

ÖVERSKOTT AV FOSFOR. På samma sätt kan för mycket fosfor hämma din förmåga att absorbera magnesium.

 

Vilka spårämnen finns det?

En fingerborg kan lätt innehålla alla spårmineraler som normalt finns i kroppen. Ändå är de lika viktiga som mineralerna kalcium och fosfor, som var och en står för mer än ett kilo av din kroppsvikt.

SPÅRÄMNEN:

 • Krom
 • Koppar
 • Jod
 • Järn
 • Mangan
 • Molybden
 • Selen
 • Zink

 

Vad gör spårämnen?

Spårämnen utför en mängd olika uppgifter. Här är några exempel:

 • Järn är mest känt för att transportera syre i hela kroppen.
 • Zink motverkar blodpropp, är viktigt för smak och lukt och stärker immunsvaret.
 • Koppar hjälper till att bilda flera enzymer, varav ett hjälper till med järnmetabolismen och skapandet av hemoglobin, som transporterar syre i blodet.

De andra spårämnena utför lika viktiga jobb, som att hjälpa till att motverka skador på kroppens celler och bilda delar av viktiga enzymer eller förbättra deras aktivitet.

Spårämnen interagerar med varandra, ibland på sådana sätt som kan utlösa obalanser. För mycket av ett spårämne kan orsaka eller bidra till en brist på en annan. Här är några exempel:

 • Ett högre intag av mangan kan förvärra järnbrist. Att ha för lite mangan kan också orsaka problem.
 • När kroppen har för lite jod så kan inte viktiga sköldkörtelhormoner bildas (hypotyreos), vilket orsakar viktökning samt andra hälsoproblem som trötthet, håravfall, sköra naglar, minnesproblem, pms-besvär, och förstoppning. På grund av att förbränningen/ämnesomsättningen går ner vid jodbrist kan också frusenhet och kalla händer, fötter vara ett tecken. Problemet förvärras om kroppen också har för lite selen.

 

Vad är antioxidanter?

Antioxidanter är en term för alla föreningar som kan motverka instabila molekyler som fria radikaler som skadar ditt DNA, cellmembran och andra delar av cellerna.

Dina kroppsceller producerar naturligt sett massor av antioxidanter för att skydda kroppen. De livsmedel du äter - och kanske några av de kosttillskott du intar - är en annan källa till antioxidanter. Karotenoider (såsom lykopen i tomater och lutein som finns i grönkål) och flavonoider (såsom antocyaniner i blåbär, quercetin i äpplen och lök och katekiner i grönt te) är antioxidanter. Vitaminerna C och E och mineralet selen har också antioxidativa egenskaper.

 

Varför kan fria radikaler vara skadliga?

Fria radikaler är en naturlig biprodukt av energimetabolismen och genereras också av ultravioletta strålar, tobaksrök och luftföroreningar. De saknar ett komplett komplement av elektroner, vilket gör dem instabila, så de stjäl elektroner från andra molekyler och skadar dessa molekyler i processen.

Fria radikaler har ett välförtjänt rykte för att orsaka cellskador. Men de kan också vara till hjälp. Våra immunceller använder nämligen de fria radikalerna för att bekämpa infektioner, virus, bakterier och skadade kroppsceller. C-vitamin kan sedan avväpna de fria radikalerna.

 

Varför är antoxidanter viktigt?

Antioxidanter kan neutralisera marodörer som fria radikaler genom att ge upp några av sina egna elektroner. När vitamin-C eller vitamin-E gör detta så kan de hindra att ett protein, gen eller cellmembran att undkomma skador. Detta hjälper till att bryta en kedjereaktion som kan påverka många andra celler.

Det är viktigt att inse att termen "antioxidant" återspeglar en kemisk egenskap snarare än en specifik näringsegenskap. 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen