Tillbaka

KOLLAGENPULVER FÖR EN FINARE HUD

KOLLAGEN MOTVERKAR RYNKIG HUD, MAGPROBLEM OCH LEDVÄRK

HälsaSkönhetVetenskap och forskning5 sep 2019

Du kanske känner igen kollagen som en ingrediens i din ansiktskräm eller du kanske har sett olika kosttillskott som innehåller kollagen. Men vad är kollagen? Vad gör kollagen exakt? Kollagen är det vanligaste proteinet i våra kroppar, speciellt typ 1 kollagen.

Kollagen finns bland annat i muskler, ben, hud, blodkärl, matsmältningssystemet (mag- och tarmkanalen), ligament, brosk och senor. Kollagenets fördelar är så slående eftersom detta protein är det som hjälper till att ge vår hud styrka och elasticitet, samtidigt som det hjälper till med att ersätta döda hudceller.

När det gäller våra leder (senor, ligament och brosk), så fungerar kollagen som ”limmet” som hjälper till att hålla ihop kroppen. Vår kropps kollagenproduktion börjar (tyvärr!) att avta när vi åldras, faktiskt redan vid 25-års ålder. Vi kan ”tacka” den här degenerativa processen för de tecken på åldrande som uppstår; som rynkor, slapp hud och ledvärk på grund av svagare eller minskat brosk.

Andra livsstilsfaktorer – som att äta en diet med mycket socker, rökning och stora mängder solexponering – bidrar också till att vi får minskade nivåer av kollagen i våra kroppar. Det har visat sig att kollagenrelaterade sjukdomar oftast härrör från en kombination av antingen genetiska defekter, lågt intag av kollagenrika livsmedel (då vi i vår traditionella matlagning inte längre intar denna typ av mat, som t.ex. buljongavkok), näringsbrister och matsmältningsproblem som påverkar produktionen (syntesen) av kollagen.

 

Kollagen, kollagenpulver

 

COLLAGEN – Hud, hår & naglar ™ är ett naturligt kosttillskott som innehåller kollagen från fisk, antioxidanten vitamin C, hyaluronsyra och ekologiskt kisel från bambu. Ett kosttillskott som ser till att du bibehåller dina kollagennivåer i kroppen varje dag, genom att tillföra dig 10 gram biotillgängligt fiskkollagen i varje daglig dos!

 

 

 

ÄR KOLLAGEN OCH GELATIN SOM FINNS I BULJONGAVKOK SAMMA SAK?

Är du nyfiken på hur kollagen skiljer sig från gelatin och hur det skiljer sig från andra proteiner som redan finns inuti kroppen? Du kanske har hört kollagen och gelatin nämnas i samma andetag. Det beror på att gelatin kommer från kollagen – när kollagen bryts ner, så blir det gelatin.

Ett exempel på hur detta fungerar: processen där ben kokas i vatten….ben innehåller mängder med kollagen, och när benen kokas i vattnet, under tillagningsprocessen som äger rum under en till två dagar, bryts kollagenet långsamt ner till gelatin.

PS! Gelatin kan komma från både hud, ben och bindväv från djur såsom nötkreatur, kyckling, gris och fisk. Gelatin/kollagen kan aldrig vara veganskt. 

Gelatin var faktiskt en av de första livsmedel som användes som medicinsk behandling i det forna Kina; våra förfäder upptäckte att mat är medicin mycket tidigt! Buljongavkok på exempelvis ben, kan underlätta läkning av slemhinnan, vilket innebär förbättring av näringsupptag och mindre risk för ”läckande tarm” (partiklar som läcker ut från tarmen till ställen i kroppen där de ej borde vara). Gelatin är med andra ord fullt av samma goda saker som kollagen, fast bara i en annan form.

 

KOLLAGEN HÅLLER HUDEN UNG OCH MINSKAR SYNLIGHETEN AV CELLULITER

Fiskkollagen för huden anses vara nummer 1 bland kosttillskott för just detta stora kroppsliga organ! När vi åldras minskar kollagenproduktionen – det händer faktiskt här och nu, när du läser detta! Du kommer att märka det fysiskt, genom att du får en lösare hud, mer rynkor och en hud med mindre elasticitet. Ökade nivåer av kollagen kan däremot hjälpa din hud att se fastare ut, öka jämnheten och hjälpa dina hudceller att förnyas och repareras normalt.

Fördelarna med kollagen inkluderar också minskning av celluliter och bristningar. När huden förlorar sin elasticitet till följd av minskat kollagen, finns det en annan biverkning: mer synliga celluliter. Eftersom din hud nu är tunnare blir celluliterna mer tydliga – och huden kan inte längre dölja vad som finns under ytan.

Ett ökat intag av kollagen hjälper till att öka hudens elasticitet och kan därför minska celluliternas synlighet. Detta gör kollagen till en av de bästa naturliga ingredienserna för en vackrare hud med mindre synliga celluliter.

 

KOLLAGEN STÄRKER NAGLAR, HÅR OCH TÄNDER

Har du naglar som bryts av lätt? Då kan faktiskt en brist på kollagen vara boven. Kollagenprotein är byggstenarna i naglarna, håret och tänderna. Att lägga till kollagen i din diet kan hjälpa till att hålla naglarna starka och minska håravfall.

En studie (1) publicerad i ”Journal of Investigative Dermatology” fann att det finns ”väsentliga samband mellan extracellulär matris (ECM) och regenerering av hårsäckar, vilket tyder på att kollagenfördelarna kan inkludera att vara ett potentiellt terapeutiskt mål för håravfall och andra hudrelaterade sjukdomar.

 

KOLLAGEN MINSKAR LEDVÄRK OCH NEDBRYTNING AV LEDERNA

Har du någonsin känt dig extra stel och fått ont när du rör dig? Ja, det är troligtvis en förlust av kollagen som påvisar detta. Det beror på att när vi förlorar kollagen så börjar våra senor och ligament att ”få mindre rörlighet”, vilket leder till stelhet, svullna leder och mer.

Med sin geléliknande, släta struktur som täcker och håller våra ben ihop, gör kollagen så att vi kan röra oss utan smärta. Jämför med att äta mer kollagen, som att smörja in ett knarrigt gångjärn på en dörr: kollagenet hjälper lederna att röra sig lättare, minskar smärtan som ofta förknippas med åldrande och minskar till och med risken för ledförsämring. Det är ingen överraskning att det finns studier (2) som visar att kollagen är effektivt för behandling av artros och andra förslitningsskador på lederna.

Forskare vid ”Harvard’s Beth Israel Deaconess Medical Center” i Boston undersökte fördelarna med kollagen och fann att komplettering med kollagen av typ 2 hjälpte patienter som lider av reumatoid artrit att finna lättnad från smärtsamma symtom genom att minska svullnad i ömma leder.

En annan studie (3) publicerad i ”International Journal of Medical Sciences” fann att personer med artros som behandlas med typ 2 kollagen visar betydande förbättringar i dagliga aktiviteter, såsom att gå uppför trappor, och en allmän förbättring av livskvalitet.

 

KOLLAGENET LÄKER DITT MAG- OCH TARMSYSTEM

Om du lider av ”läckande tarm”, ett tillstånd där ämnen som är dåliga för dig, kan passera genom din matsmältningskanal, så kan kollagen vara till stor hjälp. Kollagen hjälper till att läka skadade cellväggar och bygger upp din mag- och tarmvägg igen med helande aminosyror.

Den största matsmältningsfördelen med att konsumera mer kollagen är att det hjälper till att bilda bindväv och därför ”tätar och läker” den skyddande väggen i mag-tarmkanalen. Idag vet vi att många sjukdomar faktiskt kan spåras till inflammation eller irritation som härrör från en ohälsosam tarm.

En dålig tarmhälsa – inklusive förändringar i tarmfloran och permeabilitet i tarmväggen – gör att partiklar kan passera in i blodomloppet där de kan starta en inflammatorisk kaskad (därav namnet läckande tarmsyndrom). Studier (4) har funnit att hos patienter med inflammatorisk tarmsjukdom minskas serumkoncentrationen av kollagen.

Eftersom aminosyrorna i kollagen bygger vävnaden som bygger upp väggen i mag- och tarmkanalen, kan komplettering med kollagen hjälpa till att behandla gastrointestinala symtom och störningar, inklusive läckande tarmsyndrom, IBS, Crohns sjukdom och ulcerös kolit.

 

Vill du veta mer om kollagen så kan du läsa mer HÄR!

Vill du ha svar på de vanligaste frågorna om kollagen – se exempel nedan – så kan du läsa mer HÄR!

 

Fråga: Vilka olika fördelar för kroppen har de vanligaste och mest förekommande typerna av kollagen?

Svar:

  • Typ 1 och 3: hud, hår, naglar, muskler, senor, ligament, mag- och tarm, ben, tandkött, tänder och blodkärl.
  • Typ 2: ledbrosk och övrigt brosk.

Kollagenet i vår produkt COLLAGEN – Skin, hair & nails™ kommer från fisk, som innehåller kollagen av typ 1.

 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.