SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT ÖVER 799 KR & SNABBA LEVERANSER     

KOLLAGEN - LÄCKANDE TARM & SYMPTOM

KOLLAGEN - LÄCKANDE TARM & SYMPTOM

Ökad permeabilitet i tarmslemhinnan - även kallat läckande tarm - tillåter bakterier och andra toxiner att passera genom luckor/kanaler i tarmväggarna så att de sedan kan passera in i blodomloppet, och orsaka olika sjukdomar och tillstånd i kroppen.

Eftersom fler och fler personer påverkas av dåliga kostval, kronisk stress, toxisk överbelastning och bakteriell obalans, verkar det som om förekomsten av läckande tarm blir allt vanligare.

Läckande tarm har i studier kallats för ”en farlig signal för autoimmun sjukdom” (1). Om du misstänker att du har en läckande tarm så ska du först och främst se över dina symptom. I den här artikeln kan du läsa om läckande tarm syndrom och vad du själv kan göra för att läka en läckande tarm.

 

VAD ÄR LÄCKANDE TARM SYNDROM?

"Alla sjukdomar börjar i tarmen." I över tre decennier har studie efter studie som publicerats (flera tusen artiklar finns hittills) diskuterat vår växande förståelse av immunitet, tarmfunktion och hur moderna kostvanor och livsstilar negativt bidrar till den allmänna hälsan genom att skada vårt matsmältningssystem. 

Många experter inom detta område hänvisar till just detta fenomen som kallas läckande tarm syndrom. 

 

VAD ÄR DET SOM ORSKAKAR EN LÄCKANDE TARM?

Tarmarna skyddas av ett enda lager av specialiserade epitelceller som är sammanlänkade av täta sammanfogningar av proteiner. Läckande tarmsymtom är en konsekvens av bristande funktionsförmåga i dessa sammanfogningar.

Dessa täta sammanfogningar är porten mellan dina tarmar och ditt blodomlopp. De kontrollerar vad som är tillåtet att passera in i blodomloppet från matsmältningssystemet. Mer än 40 olika proteiner i dessa sammanfogningar har nu erkänts spela en roll i tarmens hälsa. Dessa sammanfogningar har ett mycket exakt jobb — de måste upprätthålla den känsliga balansen mellan att tillåta vitala näringsämnen att komma in i ditt blodomlopp, samtidigt som de måste förhindra att sjukdomsframkallande föreningar från din kost eller livsstil att passera ut ur matsmältningssystemet och in i resten av kroppen (1).

Så här beskriver en rapport publicerad i tidskriften ”Frontiers in Immunology” patologin i läckande tarm (2):

Tarmepitelet bildar tillsammans med faktorer som utsöndras från den, en barriär som skiljer värden från omgivningen. I patologiskt tillstånd, så kan permeabilitet i epitelets foder äventyras och tillåta passage av toxiner, antigener och bakterier i lumen att komma in i blodomloppet och skapa en "läckande tarm."

När du har läckande tarm, så kan vissa små partiklar som aldrig bör kunna komma in i ditt blodomlopp börja att ta sig igenom ändå. Det finns också ofta avvikelser i tarmen som härrör från antimikrobiella molekyler, immunglobuliner och cytokinaktiviteter. Detta utgör ett stort problem, eftersom nästan hela ditt immunförsvar finns inne i tarmen.

Resultatet? En akut inflammation, och ibland autoimmuna reaktioner. En normal del av ditt immunsvar som tjänar till att bekämpa infektioner och sjukdomar börjar att ”överprestera”, vilket leder till kronisk inflammation, som är roten till de flesta sjukdomar .

Några av de bakomliggande orsakerna till läckande tarm inkluderar:

Genetiska anlag — vissa människor kan vara mer predisponerade för att utveckla läckande tarm eftersom de är känsliga för miljöfaktorer som triggar kroppen till att inleda autoimmuna svar.

Dålig kost — särskilt en kost som omfattar allergener och inflammatoriska livsmedel såsom socker, GMO (genmodifierade organismer), raffinerade oljor, syntetiska livsmedelstillsatser och konventionella mejeriprodukter.

Kronisk stress

Toxisk överbelastning — inklusive hög drog- och alkoholkonsumtion. Vi kommer i kontakt med över 80 000 kemikalier och gifter varje år, men de värsta bovarna som orsakar läckande tarm inkluderar antibiotika, bekämpningsmedel, acetylsalicylsyra och NSAID. 

Bakteriell obalans — innebär en obalans mellan nyttiga och skadliga arter av bakterier i tarmen. En stor mängd bevis visar nu att bakterier är viktiga för att stödja epitel barriären och förebygga autoimmuna reaktioner. Minst 10 procent av alla gentranskriptioner som finns i intestinala epitelceller och som är relaterade till immunitet, cellprofilering och metabolism regleras av mag- och tarmkanalens bakterieflora (mikrobiota).

 

HUR ALLVARLIGT ÄR LÄCKANDE TARM?

Enligt en översyn av fakta och forskning om intestinal permeabilitet/ökade genomsläpplighet i tarmen (läckande tarm), så är det kroniska tillståndet av hyperpermeabilitet kopplat till många symtom och hälsotillstånd.

Vilka är symtomen för läckande tarm? Några av de mest framträdande symptomen för läckande tarm är följande (3):

 • Magsår
 • Diarré
 • Irritable Bowel Syndrome (IBS)
 • Inflammatoriska tarmsjukdomar (Crohns, ulcerös kolit)
 • Bakteriell överväxt i tunntarmen (SIBO)
 • Celiaki
 • Matstrups- och kolorektalcancer (tjocktarmscancer)
 • Allergier
 • Luftvägsinfektioner
 • Inflammatoriska akuta tillstånd (sepsis, SIRS*, multipel organsvikt)

* SIRS betyder Systemic Inflammatory Response Syndrome och betecknar när immunsystemet svarar med en systemisk inflammation, med eller utan en infektion.

 • Kroniska inflammatoriska tillstånd (såsom artrit)
 • Sköldkörtelrubbningar
 • Fetmarelaterade metabola sjukdomar (fettlever, typ II diabetes, hjärtsjukdom)
 • Autoimmun sjukdom (lupus, multipel skleros, typ I diabetes, Hashimotos, och mer) (4)
 • Parkinsons sjukdom (5)
 • Kroniskt trötthetssyndrom 
 • Benägenhet till viktökning eller fetma 

 

Medan dessa sjukdomar är kopplade till läckande tarm syndrom, så har det inte bevisats att det finns ett orsakssamband; med andra ord, det är ännu inte fastställt att läckande tarm orsakar något av dessa tillstånd, bara att människor som har läckande tarm är mer benägna att ha ett antal andra hälsoproblem. Så medan de vetenskapliga bevisen ännu inte har visat att intestinal hyperpermeabilitet (läckande tarm syndrom) faktiskt är ansvarigt för dessa tillstånd, så tyder det ändå starkt på att läckande tarm och andra dysfunktioner tenderar att inträffa samtidigt. 

 

SYMPTOM OCH TECKEN PÅ LÄCKANDE TARM

Hur vet du om du har en läckande tarm? Nedan hittar du fyra symptom för läckande tarm och tidigt förekommande tillstånd som kan peka på problem med din tarmhälsa.

 

1. Mat känslighet

På grund av angrepp av toxiner som kommer in i blodomloppet, så triggar immunsystemet hos personer med läckande tarm igång en överdriven massproduktion av olika antikroppar, vilket kan göra att kroppen blir mer mottaglig för antigener i vissa livsmedel (särskilt gluten och mejeriprodukter). I studier med råttor och människor (barn), så har man sett en koppling mellan läckande tarm och födoämnesallergier (9, 10).

Allergier tros vara en av de vanligaste symptomen vid en läckande tarm.

 

2. Inflammatorisk tarmsjukdom

Forskare från Ungern visade i en studie att förhöjd permeabilitet i tarmen ofta är lokaliserad till tjocktarmen hos personer som lider av colon irritabile (IBS) och ulcerös kolit (11).

Så långt tillbaka som år 1988, så såg forskare att personer med läckande tarm hade större risk att utveckla Crohns sjukdom (12).

 

3. Sköldkörtelproblem

En av de autoimmuna sjukdomar som läckande tarm syndrom kan påverka direkt är Hashimotos sjukdom. Även känd som "kronisk tyreoidit eller kronisk lymfocytär tyreodit," där sköldkörteln blir kroniskt inflammerad, och påvisar samma symptom som hypotyreos (låg sköldkörtelfunktion), nedsatt ämnesomsättning, trötthet, depression, viktökning och en mängd andra symptom.

Hashimotos sjukdom är en autoimmun sjukdom där det bildas antikroppar i kroppen, som i sin tur leder till att kroppens immunförsvar – i det här fallet – börjar attackera sköldkörteln. Antikropparna som bildas kallas för TPO-ak. Detta leder till att man får en kronisk inflammation vilket gör att sköldkörteln bryts ner och dess funktion försämras.

Vid Hashimotos sjukdom kan sköldkörteln ibland skrumpna ihop. Vid andra typer av sköldkörtelsjukdomar är det vanligare att man kan se förstoringar av sköldkörteln – såsom vid hypertyreos och struma – medan vid Hashimotos sjukdom kan den fasen ibland utebli och förskrumpningen sker direkt.

För att se hur din sköldkörtel mår så kan du testa dig hos BLODKOLLEN med ett enkelt blodprov som heter SKÖLDKÖRTELKOLLEN STOR

 

4. Inflammatoriska hudåkommor

Redan för 70 år sedan beskrevs en teori gällande sambandet mellan tarm och hud, och hur intestinal hyperpermeabilitet (läckande tarm) kan orsaka en rad olika hudåkommor, särskilt akne och psoriasis (13).

Krämer och läkemedel med oändliga listor över (ibland farliga) biverkningar skrivs ofta ut för dessa hudsjukdomar, ändå har det hela tiden funnits bevis (i flera decennier) att en del av grundorsaken kan finnas i tarmen.

 

Hur kan man behandla en läckande tarm?

De grundläggande stegen för att läka en läckande tarm är följande:

1. Ta bort livsmedel och faktorer som skadar tarmen.

2. Reparera tarmen med specifika läckande kosttillskott som kollagen och smörsyra.  Smörsyra är en fettsyra som skapas när de goda bakterierna i tarmen bryter ner kostfiber. Smörsyra finns i animaliska fetter och vegetabiliska oljor. Mängden smörsyra som finns i livsmedel som smör och ghee är dock liten jämfört med mängden som tillverkas i tarmen.

3. Balansera om din tarmflora med probiotika (nyttiga bakterier). Detta är nyckeln eftersom bakterier i tarmen är en viktig del av tarmbarriären. De bidrar till att främja resistens mot kolonisering av skadliga eller patogena bakterier arter genom att konkurrera om näringsämnen. Tarmfloran reglerar också matsmältningen och absorptionen av näringsämnen.

 

Vad kan man äta vid läckande tarm syndrom? Och vad ska man inte äta vid läckande tarm?

Om du kämpar med läckande tarm eller andra mag- och tarmbesvär, så börja med att ta bort halvfabrikat (processade livsmedel) i din kost samt ingredienser som socker, GMO: s, raffinerade oljor, och syntetiska tillsatser. En bra kost som kan reparera en skadad tarm innehåller livsmedel/kostillskott som:

 • Kollagen
 • Mejeriprodukter som kefir, yoghurt och, smör, etc.
 • Fermenterade grönsaker och andra probiotiska livsmedel. 
 • Kokosprodukter
 • Groddar från chiafrön, linfrön och hampfrön
 • Livsmedel med omega-3 fettsyror, särskilt lax och andra vildfångade fiskar
 • Örter och kryddor
 • Andra näringsrika och antiinflammatoriska livsmedel som nötkött (från gräsbetande djur), lamm, färska grönsaker och de flesta frukter, äppelcidervinäger, alger, och andra superfoods.

 

Skribent: Natalie Rovaniemi, näringsfysiolog/nutritionist med en magisterexamen i nutrition - VD och grundare av Celloptimum

 

 

 2021-02-02

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen