SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT & SNABBA LEVERANSER     

JÄRN KOSTTILLSKOTT

MARKNADENS BÄSTA VEGANSKA KOSTTILLSKOTT MED MAGVÄNLIGT JÄRN OCH NATURLIGT C-VITAMIN 

ETT CLEAN LABEL KOSTTILLSKOTT - HELT UTAN TILLSATSER

Järnbrist uppstår när din kropp inte har tillräckligt av mineralen järn. Din kropp behöver järn för att göra hemoglobin, ett protein i röda blodkroppar som gör att de kan transportera runt syre i kroppen.

Om din kropp inte har tillräckligt med hemoglobin får dina vävnader och muskler inte tillräckligt med syre för att kunna fungera effektivt. Detta leder till ett tillstånd som kallas anemi (blodbrist). Även om det finns olika typer av anemi är järnbristanemi den vanligaste världen över.

Tecken på järnbrist kan vara följande:

 • Onormal trötthet
 • Blek hud
 • Andfåddhet
 • Hjärtklappning
 • Håravfall och dålig hårkvaliet
 • Svullnad och ömhet i tunga och mun
 • Krypningar i benen
 • Sköra eller skedformade naglar

KOSTTILLSKOTT MED MAGVÄNLIGT JÄRN + VITAMIN C FÖR ÖKAT JÄRNUPPTAG

Järnbrist uppstår när din kropp inte har tillräckligt av mineralen järn. Din kropp behöver järn för att göra hemoglobin, ett protein i röda blodkroppar som gör att de kan transportera runt syre i kroppen.

Om din kropp inte har tillräckligt med hemoglobin får dina vävnader och muskler inte tillräckligt med syre för att kunna fungera effektivt. Detta leder till ett tillstånd som kallas anemi (blodbrist). Även om det finns olika typer av anemi är järnbristanemi den vanligaste världen över.

Vanliga orsaker till järnbrist inkluderar följande:

 • Otillräckligt järnintag på grund av en diet som inte tillgodoser de dagliga näringsbehoven
 • Inflammatorisk tarmsjukdom
 • Ökat järnbehov under exempelvis graviditet
 • Blodförlust genom kraftiga menstruationer eller inre blödningar
 • Folat (folsyra) brist eller vitamin B12 (kobalamin) brist
 • Brist på ett ämne som heter intrinsic factor (behövs för att kunna ta upp vitamin B12 från tarmen)
 • Om din kropp slutar att producera tillräckligt med nya röda blodkroppar (aplastisk anemi)
 • Hemolytisk anemi - ett samlingsnamn på sjukdomar som alla har det gemensamt att de röda blodkropparna förstörs snabbare än vad benmärgen kan producera dem.
 • Sicklecellanemi är en ärftlig form av hemolytisk anemi. De röda blodkropparna ser normalt ut ungefär som torkade aprikoser, men hos en person med sicklecellanemi ser de ibland ut som halvmånar.
 • Thalassemi är en ärftlig anemi som har flera olika typer.
 • Sekundär anemi är när en annan sjukdom hämmar produktionen av röda blodkroppar. Vanliga sjukdomar som orsakar sekundär anemi är cancersjukdomar, njursvikt, diabetes, inflammatoriska sjukdomar (som reumatism och inflammatoriska sjukdomar) och infektioner.

Järnbrist kan leda till symtom som kan påverka din livskvalitet. Dessa inkluderar andfåddhet, trötthet och minskad koncentrationsförmåga.

Tecken och symtom på järnbrist varierar beroende på:

 • svårighetsgraden av anemin
 • hur snabbt den utvecklas
 • din ålder
 • ditt nuvarande hälsotillstånd

I vissa fall upplever människor inga symtom.

 

Kan onormal trötthet bero på järnbrist?

Att känna sig mycket trött är ett av de vanligaste symptomen på järnbrist. Detta symptom är vanligt hos personer som inte har tillräckligt med järn. Denna trötthet inträffar eftersom din kropp saknar det järn som behövs för att göra ett protein som kallas hemoglobin, vilket hjälper till att transportera runt syre i kroppen. Utan tillräckligt med hemoglobin når mindre syre dina vävnader och muskler, och berövar dem på energi. Ditt hjärta måste också arbeta hårdare för att flytta mer syrerikt blod runt i kroppen, vilket kan göra dig trött. Eftersom trötthet ofta anses vara en normal del av ett hektiskt och modernt liv är det svårt att diagnostisera järnbrist med detta symptom ensamt. Men många människor med järnbrist upplever låg energi tillsammans med svaghet, gnällighet eller har koncentrationssvårigheter.

 

Kan järnbrist orsaka blek hud?

Blek hud eller blek färg på insidan av de nedre ögonlocken är andra vanliga tecken på järnbrist. Hemoglobinet i de röda blodkropparna ger blodet dess röda färg, så låga nivåer vid järnbrist gör att blodet blir mindre rött. Det är därför huden kan förlora sin hälsosamma färg eller värme, hos personer med järnbrist. Denna blekhet hos personer med järnbrist kan förekomma över hela kroppen, eller så kan den kan vara begränsad till ett område.

Dessa områden inkluderar:

• ansiktet

• tandköttet

• inuti läpparna eller de nedre ögonlocken

• naglarna

Detta är oftast en av de första sakerna som en läkare tittar efter som ett tecken på järnbrist. Detta bör dock bekräftas med ett blodprov. Blekhet ses oftare i måttliga eller svårare fall av anemi. Om du drar ned det nedre ögonlocket ska det inre lagret ha en livlig röd färg. Om det har en mycket blekrosa eller gul färg kan det tyda på att du har järnbrist. Hos personer med mörkare hudtoner kan detta vara det enda området det märks på.

 

Kan järnbrist orsaka andfåddhet?

Hemoglobin gör att dina röda blodkroppar kan transportera syre runt i kroppen. När hemoglobinnivåerna är låga under järnbrist kommer syrehalterna också att vara låga. Detta innebär att dina muskler inte får tillräckligt med syre för att utföra normala aktiviteter, som att gå. Som ett resultat kommer din andningsfrekvens att öka när din kropp försöker få mer syre. Det är därför som andfåddhet är ett vanligt symptom. Om du blir andfådd när du gör normala, dagliga uppgifter som du brukade göra med lättsamhet förut, som att gå, gå i trappor eller träna, kan järnbrist vara anledningen.

 

Kan järnbrist orsaka hjärtklappning?

Märkbara hjärtslag, även känt som hjärtklappning, kan vara ett annat symptom på järnbristanemi. Sambandet mellan järnbrist, anemi och hjärtproblem studeras fortfarande, men det kan vara relaterat till syretillförsel. Hemoglobin är proteinet i de röda blodkropparna som hjälper till att transportera syre runt i kroppen. Vid järnbrist betyder låga nivåer av hemoglobin att hjärtat måste arbeta extra hårt för att transportera syre. Detta kan leda till oregelbundna hjärtslag eller en känsla av att ditt hjärta slår onormalt snabbt. I extrema fall kan det leda till ett förstorat hjärta, blåsljud på hjärtat, eller hjärtsvikt. Men dessa symtom tenderar att vara mycket mindre vanliga. Du måste ha haft järnbrist under lång tid för att uppleva dem.

 

Kan järnbrist orsaka torrt hår, grått hår och torr hud?

Torr och skadad hud och hår kan vara tecken på järnbrist. Järnbrist sänker nivån av hemoglobin i blodet, vilket kan minska mängden syre tillgängligt för celler som behövs för en optimal hårtillväxt. När hud och hår saknar syre kan de bli torra och svaga. Järnbrist är också förknippat med håravfall, och en del studier tyder på att detta kan vara en orsak.

Det är helt normalt att något hår faller av vid tvätt och borstning varje dag. Men om du tappar klumpar av hår eller mycket mer hår än normalt kan det dock vara relaterat till järnbrist. 

Förutom att järntbrist (anemi) kan orsaka håravfall, så kan en brist på järn också få håret att bli vitt eller grått. En järnbrist går lätt att upptäcka genom ett enkelt BLODPROV. Antingen som separat test hos BLODKOLLEN, eller där det ingår tillsammans med andra blodprover i våra blodanalyser för håret: STORA HÅRKOLLEN KVINNNA samt STORA HÅRKOLLEN MAN

 

Kan järnbrist orsaka öm och svullen tunga?

Ibland kan det bara vara att titta inuti eller runt munnen om du har järnbristanemi. Tecken inkluderar om tungan är svullen, inflammerad, blek eller konstigt slät. Järnbrist kan också orsaka andra symtom runt munnen.

Dessa inkluderar:

• torr mun

• en brännande känsla i munnen

• ömma och röda sprickor i mungiporna

• munsår

 

Kan järnbrist orsaka RLS - restless legs syndrom?

Järnbrist har kopplats till Willis-Ekboms sjukdom. Willis-Ekboms sjukdom innebär att det känns som om det pirrar eller kryper i benen när du sitter stilla en längre tid, eller på natten när du ligger i sängen och ska sova.  Det är vanligtvis värre på natten, vilket innebär att det kan vara svårt att sova. Willis-Ekboms är en neurologisk sjukdom vars orsak är okänd. En del forskare misstänker att sjukdomen beror på nedsatt mikrocirkulation under kvällen och natten.

Cirka 25% av personerna med järnbristanemi har dock Willis-Ekboms sjukdom. Förekomsten av Willis-Ekboms sjukdom är nio gånger högre hos personer med järnbrist jämfört med den allmänna befolkningen.

 

Kan järnbrist oraska nagelsymptom?

Ett mycket mindre vanligt symptom på järnbrist är spröda eller skedformade naglar. Vanligtvis är det första tecknet spröda naglar som lätt flisar och spricker. I senare skede av en järnbrist kan skedformade naglar uppstå där mitten av nageln dippar och kanterna lyfts, och ger ett rundat utseende, som en sked. Detta är dock en sällsynt biverkning som endast förekommer hos cirka 5% av personer med järnbrist. Det ses vanligtvis bara i svåra fall av järnbristanemi.

 

Kan man bli deprimerad av järnbrist?

Det finns flera andra tecken på att järnet kan vara lågt. Dessa tenderar att vara mindre vanliga och kan kopplas till många andra tillstånd än just järnbrist.

Andra tecken på järnbristanemi inkluderar:

• Konstiga begär, som en längtan efter konstiga livsmedel eller andra livsmedel. Det innebär vanligtvis begär av att äta is, lera, smuts, krita eller papper och kan vara ett tecken på järnbrist. Det kan också förekomma under graviditeten.

• En känsla av depression. Järnbristanemi kan vara förknippad med depression hos vuxna. Gravida kvinnor med järnbrist kan också ha högre risk att utveckla depression.

• Kalla händer och fötter. Järnbrist innebär att mindre syre levereras till händer och fötter.

• Mer frekventa infektioner. Eftersom järn behövs för ett hälsosamt immunsystem kan brist på det öka risken för infektioner.

 

Vad du ska göra om du tror att du är järnbrist?

Om du tror att du har järnbristanemi bör du tala med en läkare. Du kan även göra en blodanalys hos BLODKOLLEN, där du med ett enkelt blodprov kan se om du lider av järnbristanemi. Om du får bekräftat via ett blodprov att du har järnbrist är det i allmänhet ganska lätt att behandla. En rekommendation då är att du ökar ditt intag av järn från kosten eller med ett järntillskott. Om din järnbrist är orsakad av brist på järn i din kost (du kan även ha järnbrist på grund av andra orsaker, som t.ex. blödning, försämrat järnupptag från maten du äter, inflammation eller sår i magen eller tarmen, blödande magsår, för att nämna några vanliga orsaker) tänk på att konsumera mer järnrika livsmedel, till exempel:

• rött kött

• mörkgröna bladgrönsaker, som spenat och grönkål

• torkad frukt, såsom russin och aprikoser

• ärtor och bönor

• skaldjur

• järnberikade livsmedel

• frön och nötter

 

Kan vitamin C öka järnupptaget?

Det är viktigt att äta vitamin C då det hjälper din kropp att absorbera järn bättre. Försök att äta tillräckligt med vitamin C-rika livsmedel, såsom frukt och grönsaker tillsammans med järnrika livsmedel. 

Undvik även vissa livsmedel (i stora mängder) som kan hindra din kropp från att absorbera järnet från maten. Dessa inkluderar te, kaffe och livsmedel med hög kalciumhalt, såsom mejeriprodukter.

Om du tar ett järntillskott, försök att dricka apelsinjuice i samband med ditt kosttillskott för att öka järnabsorptionen eller använda ett järntillskott som redan innehåller vitamin C.

Tänk på att intag av vissa järntillskott kan orsaka vissa biverkningar. Dessa inkluderar:

• magont

• förstoppning eller diarré

• halsbränna

• illamående eller kräkningar

• svart avföring

Dessa biverkningar kan dock minimeras genom att ta specifika typer av järntillskott som kan minimera negativa effekter såsom järnbisglycinatkelat.

 

Vilka symptom kan man få vid järnbrist?

Om du har symtom på järnbrist, så är det viktigt att detta behandlas, annars kan det utvecklas till järnbristanemi. Detta kan så småningom resultera i komplikationer, inklusive:

• hjärtproblem

• depression

• högre risk för infektioner

• graviditetsproblem

Järnbristanemi är vanligare hos kvinnor än hos män.

Människor som är gravida eller som har stora blödningar/menstruationer har den högsta risken att drabbas och bör testa sina nivåer av järn i blodet.

Ta bara järntillskott om du vet att du har järnbrist då för mycket järn kan skada ditt hjärta, lever och bukspottkörtel.

Järnbristanemi är den vanligaste typen av anemi över hela världen. Vissa människor har uppenbara symtom, medan andra inte upplever något alls. Detta beror ofta på svårighetsgraden av anemin. Vanliga tecken och symtom inkluderar trötthet, blek hud, andfåddhet och torrt och skadat hår och hud. Om du tror att du har symtom på järnbrist, gör ett blodprov.

De flesta former av järnbrist kan behandlas ganska enkelt, vanligtvis genom en järnrik diet eller järntillskott.

 

Vad är järnbristanemi?

Järnbristanemi är ett tillstånd som leder till en mindre mängd röda blodkroppar. Detta är inte så bra, eftersom röda blodkroppar är ansvariga för att transportera och leverera syre genom hela kroppen. Mindre celler har mindre utrymme att bära syremolekyler.

Hos idrottare är järnbrist förmodligen den vanligaste orsaken till anemi.

Järnbrist uppstår vanligtvis när en person inte får i sig tillräckligt med järn i kosten eller från blodförlust (skada, operation eller vid riklig menstruation).

I vissa fall finns det dolda källor till järnförlust så som svettning och i tarmen under intensiv träning (vissa blödningar uppstår i tarmen vid intensiv, långvarig träning).

Även odiagnostiserad glutenintolerans kan vara en anledning till att en person har lågt järnvärde eller kronisk anemi utan förklaring.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen