SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT VID BESTÄLLNINGAR ÖVER 149 KR & SNABBA LEVERANSER     

Klimakteriet och håret kosttillskott

Naturliga kosttillskott utan tillsatser för håravfall och tunt hår under klimakteriet

Varför tappar man mer hår i klimakteriet?

Håravfall i klimakteriet kan bero på stress, sjukdom eller näringsbrister, men den vanligaste orsaken är hormonella förändringar.

Klimakteriet är en naturlig biologisk process som alla kvinnor upplever någon gång i livet. Under denna tid, går kroppen igenom många fysiska förändringar där den anpassar sig till fluktuerande hormonnivåer. Många kvinnor har obehagliga symptom under klimakteriet, inklusive värmevallningar, humörsvängningar och sömnlöshet. Håravfall är en annan vanlig förekomst men även sämre hudkvalitet. När vi åldras sjunker nivåerna av kollagen i huden naturligt, men under klimakteriet påskyndas denna minskning och huden kan förlora upp till 30 % av sitt kollagen under denna period. Klimakteriet kan orsaka mycket torr, uttorkad och lös hud (på grund av sjunkande kollagennivåer).

Kosttillskott och kollagen för håravfall och tunt hår vid klimakteriet

KOSTTILLSKOTT FÖR HÅRAVFALL OCH TUNT HÅR VID ÖVERGÅNGSÅLDERN

Vilka kosttillskott är bäst mot håravfall för äldre kvinnor i övergångsåldern?

Det finns en del bra kosttillskott för håret när man har kommit i klimakterit. 

Hårpaket som innehåller viktiga näringsämnen som kollagen, kisel och keratin som bidrar till mindre håravfall och ett tunnare hår under klimakteriet.

 

Varför får man tunnare hår när man kommer i klimakteriet?

När nivåerna av östrogen och progesteron sjunker, växer håret långsammare och blir mycket tunnare. En minskning av dessa hormoner utlöser också en ökning av produktionen av androgener, eller en grupp av manliga hormoner. Androgener krymper hårsäckarna, vilket resulterar i håravfall på huvudet.

 

Hur ser håravfallet ut hos kvinnor som kommit i klimakteriet?

Håravfall tenderar att vara subtilare hos kvinnor än hos män. De flesta kvinnor upplever övergripande hårförtunning snarare än märkbara skalliga fläckar. Håravfall kan ske på framsidan, sidorna eller på toppen av huvudet. Håret kan också ramla av i stora klumpar under borstning och dusch.

Forskning tyder på att håravfall under klimakteriet är resultatet av en hormonell obalans. Specifikt är det relaterat till en sänkt produktion av östrogen och progesteron. Dessa hormoner hjälper håret att växa snabbare och stanna kvar på huvudet under längre perioder. När nivåerna av östrogen och progesteron sjunker växer håret långsammare och blir mycket tunnare. En minskning av dessa hormoner utlöser också en ökning av produktionen av androgener, som är en grupp manliga hormoner. Androgener krymper hårsäckarna, vilket resulterar i håravfall på huvudet. I vissa fall kan dock dessa hormoner orsaka att mer hår växer i ansiktet. Det är därför som vissa kvinnor i klimakteriet får ökad ansiktsbehåring och mer hår på hakan.

För kvinnor som går igenom klimakteriet är orsaken till håravfall nästan alltid relaterad till hormonella förändringar. Det finns dock många andra faktorer som kan bidra till håravfall under klimakteriet. Dessa inkluderar extremt höga nivåer av stress, sjukdom eller brist på vissa näringsämnen. Diagnostiska blodprover som kan hjälpa till att utesluta andra orsaker till håravfall inkluderar exempelvis sköldkörteltester där man tittar sköldkörtelns hormoner. Sköldkörtelns hormoner heter tyroxin och trijodotyronin. De påverkar nästan alla kroppens funktioner. Den viktigaste funktionen är att reglera ämnesomsättningen, det vill säga hur kroppen omvandlar näring till energi. Tyroxin kallas för T4 och trijodotyronin för T3. Tillverkningen av tyroxin och trijodotyronin styrs av ett annat hormon som heter tyroideastimulerande hormon. Det bildas i hypofysen i hjärnan. Tyroideastimulerinade hormon förkortas till TSH. Sköldkörtelns tillverkning av hormon kan påverkas i klimakteriet.

 

Vad kan man göra för att motverka håravfall i klimakteriet?

Håravfall är ingen positiv upplevelse, men tillståndet är inte permanent. Det finns olika saker du kan göra för att behandla håravfall och förbättra kvaliteten på ditt hår. Följ dessa tips för att hålla ditt hår starkt och friskt under klimakteriet.

Minska stress

Det är viktigt att hålla dina stressnivåer i schack för att förhindra en hormonell obalans. Minskad östrogenproduktion kan påverka kemin i din hjärna och orsaka humörsvängningar, ångest och depression. Att utöva yoga och andra avslappningsmetoder är extremt effektiva för att bekämpa klimakteriebesvär. Att träna regelbundet kan också bidra till att minska stress.

Var aktiv och rör på dig

Motion är en nyckelkomponent i en hälsosam livsstil. Du kommer att känna dig starkare och lyckligare när du införlivar träning i din dagliga rutin. Det hjälper också till att förhindra några av de andra symptomen under klimakteriet, inklusive humörsvängningar, viktökning och sömnlöshet. Alla dessa faktorer är viktiga för att upprätthålla hormonbalansen, vilket främjar en hälsosam hårväxt, som ger ett starkt och friskt hår.

Välj en träningsform som fungerar för dig. Du kanske vill överväga att ta en promenad, gå på gym eller springa.

Ät nyttig mat och komplettera med kosttillskott för hår

Att äta en balanserad kost med bra fetter och mycket protein är ditt bästa försvar mot håravfall. Se till att du inkluderar en tillräcklig mängd fullkorn, frukt och grönsaker i varje måltid. Det är också viktigt att införliva enkelomättade oljor/fetter i din kost, som finns i olivolja, fet fisk, avokado och nötter. Att inta extra vitaminer för håret som exempelvis ett kosttillskott med folsyra och vitamin B12, ett kosttillskott med biotin och ett kosttillskott med vitamin D kan också hjälpa till att återställa hårväxten. Även mineralerna zink och järn är viktiga kosttillskott för håret. Vill du supporta ditt hår lite extra så kan ett kosttillskott med keratin eller ett kosttillskott med kollagen och kisel bidra till ett starkare och friskare hår.

Essentiella fettsyror (livsnödvändiga fettsyror, som kroppen inte själv kan tillverka) spelar också en avgörande roll för att upprätthålla hårets kvalitet. Dessa fettsyror finns bland annat i följande livsmedel:

  • Lax
  • Tonfisk
  • Linfröolja
  • Valnötter
  • Sötmandel

Drick ordentligt med vatten

Din kropp måste få i sig tillräckligt mycket vätska för att fungera korrekt. Ladda upp med vatten hela dagen och drick mindre av juice, läsk och andra smaksatta drycker som innehåller mer socker och kolhydrater än din kropp behöver. Mängden vatten som behövs varierar från person till person och beror på olika faktorer, inklusive allmän hälsa och träningsintensitet. Däremot ska man inte dricka hela tiden. Det går nämligen att dricka för mycket vatten. Om det händer kan du drabbas av vattenförgiftning. Det innebär att kroppen får för låga nivåer av natrium i blodet. Symptom på vattenförgiftning kan vara huvudvärk, illamående och yrsel.

Låt ditt hår vila från hårstyling

För att förhindra ett torrt och sprött hår så är det bäst att hålla sig borta från värmeverktyg, såsom hårtorkar och plattänger. Hårextensions och andra styling metoder kan också försvaga ditt hår och orsaka för tidigt håravfall. Om du måste färga håret, välj en helt naturlig hårfärg. Konstgjorda kemikalier som finns i hårfärg kan äventyra din hårbotten och hårhälsa. När du tvättar håret, använd alltid ett näringsgivande balsam för att hålla hårbotten frisk och främja hälsosam hårtillväxt.

Om du simmar, se till att bära en badmössa, eftersom klor kan bidra till att håret blir skört och går av. När du är ute i solen eller i blåst under längre perioder är det viktigt att bära en hatt för att skydda håret från att bli torrt och gå av.

Prata med din läkare om du intar mediciner

Vissa mediciner har biverkningar som inkluderar håravfall. Tala med din läkare om du upplever betydande håravfall och du tror att din medicinering kan vara orsaken. Din läkare kanske kan byta den till en annan typ av läkemedel utan några rapporterade biverkningar. Sluta inte ta dina mediciner förrän du har pratat med din läkare, eftersom det kan vara farligt för din hälsa.

Gör en blodanalys hos BLODKOLLEN

Tack vare ett genuint samarbete med Blodkollen har vi möjlighet att kunna erbjuda professionella blodanalyser för håravfall. Blodkollen arbetar med flera av landets ledande laboratorium. Analyserna är av samma kvalitet som hos din läkare, och genomförs av auktoriserade laboratorier runt om i landet.

Tappar du hår eller känner att ditt hår har blivit mycket tunnare? Då bör du börja med att kolla upp eventuella näringsbrister eller hormonella obalanser via ett blodprov. Läs mer om blodprov för håravfall här.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen