SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT VID BESTÄLLNINGAR ÖVER 149 KR & SNABBA LEVERANSER     

Grått hår kosttillskott

Naturliga kosttillskott utan tillsatser med melanin, kollagen, vitaminer och mineraler för att motverka grått hår

Melanin är det pigment som ger hud, hår och ögon dess färg. När håret börjar bli vitt eller grått, så påverkas inte hela håret. De gråa hårstråna börjar komma när det fortfarande finns naturligt färgat hår kvar. Vitt hår uppstår först när alla färger i håret är borta. Varje hår på vår kropp har sin egen cykel. Varje hårstrå växer, tar upp näringsämnen för hälsa och tillväxt, faller ut och växer sedan tillbaka igen. Var och en av hårstråna får sin egen dos melanin, och medan vissa får tillräckligt med melanin, finns det några som inte får det, så dessa blir ljusa, medan andra blir mörka. Det som du märker är att håret verkar bli grått; när det egentlige är en blandning av färgat, grått eller vitt hår. När personen blir äldre och kroppens förmåga att producera melanin börjar sakta ner blir allt hår i kroppen grått eller vitt, och det är då du börjar se allt hår som vitt.

Kosttillskott som motverkar grått hår

De bästa kosttillskotten som förhindrar grått hår i förtid inkluderar:

Varför får man grått hår?

Det är ingen nyhet att kvinnor är medvetna om sitt hår, samtidigt som även fler och fler av det manliga könet också strävar efter ett friskt och tjockt hår, utan några gråa eller vita hårstrån som kikar fram! Många män och kvinnor färgar även sitt hår för att få önskad färg, eller dölja grått och vitt hår. Men vad är det som gör att vi människor har olika hårfärg och vad är anledningen till grått eller vitt hår? Finns det kosttillskott som kan motverka grått hår? 

 

Hur kan man förhindra att grått hår uppkommer för tidigt i livet?

För yngre och äldre personer som drabbas av melaninbrist av olika anledningar, så kan grått eller vitt hår döljas genom färgning av håret. Men det bästa är såklart (om man vill, för många trivs faktiskt med grått hår och tycker att det är snyggt) att försöka bromsa så att grått och vitt hår inte uppkommer för tidigt i livet, såvida det inte beror på den genetik som vi ärver från våra föräldrar. Lev sunt, rök inte och komplettera gärna med kosttillskott som bromsar så att håret blir grått i förtid.

 

Varför blir håret grått?

Beroende på personens etniska grupp kan håret vara svart, brunt, blont eller rött. Bakgrunden till hårets färgskillnad är pigmenten eumelanin och feomelanin. De är två olika typer av melanin, och ett pigment som finns i djur. Det bestämmer faktiskt både en persons hårfärg och hudfärg; mer melanin ger en person mörkare hår och hud, medan mindre mängd ger en person ljusare hår och hud.

 

Varför blir håret vitt?

När vi blir äldre blir vårt hår långsamt grått och till sist vitt, vilket beror på att vi naturligt producerar mindre melanin ju äldre vi blir. Det finns dock de som får grått hår redan i tonåren. Grått eller vitt hår är faktiskt ”genomskinligt”. Detta beror på brist av melanin och pigmentering i hårsäckarna. Det ser bara grått eller vitt ut när ljuset reflekteras på hårets strån.

Albinism, en genetisk abnormitet, ger en person vitt eller blekt blont hår. Autoimmun sjukdom, undernäring, anemi, samt andra medicinska tillstånd kan också orsaka att grått hår uppstår för tidigt i livet. 

Sköldkörtel- eller vitamin B12-brist, samt järnbrist (anemi) kan också få håret att bli vitt eller grått. Onormala värden för sköldkörtelhormoner, vitamin B12 (kobalamin) och järn (ferritin) kan du testa för genom ett enkelt blodprov. Antingen som enkla och separata test hos BLODKOLLEN, eller där de ingår tillsammans med andra blodprover i våra blodanalyser för håret: STORA HÅRKOLLEN KVINNNA samt STORA HÅRKOLLEN MAN. 

Tobaksrökning kan också göra håret grått i förtid. Men den största faktorn som påverkar när vi får grått hår är genetiken vi ärver från våra föräldrar.

 

Kan melanin motverka grått hår?

När håret börjar bli vitt eller grått, så påverkas inte hela håret. De gråa hårstråna börjar komma när det fortfarande finns naturligt färgat hår kvar. Vitt hår uppstår först när alla färger i håret är borta. Varje hår på vår kropp har sin egen cykel. Varje hårstrå växer, tar upp näringsämnen för hälsa och tillväxt, faller ut och växer sedan tillbaka igen. Var och en av hårstråna får sin egen dos melanin, och medan vissa får tillräckligt med melanin, finns det några som inte får det, så dessa blir ljusa, medan andra blir mörka. Det som du märker är att håret verkar bli grått; när det egentlige är en blandning av färgat, grått eller vitt hår. När personen blir äldre och kroppens förmåga att producera melanin börjar sakta ner blir allt hår i kroppen grått eller vitt, och det är då du börjar se allt hår som vitt.

 

Hur motverkar man att få brist på melanin?

För ungdomar och äldre som drabbas av melaninbrist av olika anledningar, så kan grått eller vitt hår döljas genom färgning av håret. Men det bästa är såklart – om man vill, för många trivs faktiskt med grått hår och tycker att det är snyggt – att försöka förebygga att grått och vitt hår uppkommer, såvida det inte beror på den genetik som vi ärver från våra föräldrar. Lev sunt, rök inte och komplettera gärna med kosttillskott som motverkar melaninbrist.

Ät mat som är rik på vitamin B-12 (kobalamin). Vitamin B-12 finns naturligt i animaliska produkter, inklusive fisk, kött, fågel, ägg, mjölk och mjölkprodukter. Vitamin B-12 finns i allmänhet inte i växtbaserad mat, men berikade frukostflingor är en lättillgänglig vitamin B-12 källa med hög biotillgänglighet för t.ex. vegetarianer.

Ät även mat rik på järn, speciellt om du vet om att du har en järnbrist. Järn finns främst i inälvs- och blodmat som lever och blodpudding. Det finns även i kött, ägg och skaldjur. I vegetabiliska livsmedel finns järn i fullkornsprodukter, nötter, frön, torkad frukt och baljväxter. Jämfört med många andra näringsämnen är kroppens upptag av järn däremot lågt. Vet du att du har en uttalad järnbrist och samtidigt inte får i dig järn via kosten, så kan det vara bra att komplettera med ett kosttillskott med järn.

 

Kan kollagen skydda håret mot att bli grått?

Kollagen kan fungera som en antioxidant och bekämpa skador orsakade av fria radikaler. Fria radikaler är föreningar som utvecklas i kroppen på grund av stress, luftföroreningar, rökning, dåliga kostval, alkohol och annan miljöpåverkan. För mycket fria radikaler kan skada dina celler, proteiner och DNA. Forskning visar att fria radikaler också kan skada hårsäckarna. Eftersom din kropps försvar mot fria radikaler minskar vid åldrande, så är äldre vuxna särskilt mottagliga för att få skadat hår. För att bekämpa fria radikaler och främja friskt hår behöver din kropp antioxidanter. Flera studier har visat att kollagen – särskilt från fisk – kan ha kraftfull antioxidantaktivitet. En studie fann att marint kollagen från fisk kunde bekämpa fyra olika typer av fria radikaler, medan en annan studie observerade att proteinet kan vara en mer effektiv antioxidant än en välkänd förening som finns i te.

 

Kan kollagen skydda kroppens melanin?

Tack vare dess antioxidantegenskaper kan kollagen bekämpa cellskador och motverka grått hår. Åldersrelaterat grått hår påverkas till stor del av genetik, men skador från fria radikaler på cellerna som producerar melanin kan också spela en roll. När du åldras börjar cellerna (melanocyter) som producerar melanin som ger ditt hår sin färg, att minska. Fria radikaler som är resultatet av dålig kost, stress och miljöföroreningar kan dock också skada melaninproduktionen. Utan tillräckligt med antioxidanter för att bekämpa skador från fria radikaler kan ditt hår faktiskt bli grått i förtid. I själva verket fann en studie att antioxidantaktiviteten i gråa hårsäckar var mycket lägre än hos hårsäckar som fortfarande innehöll melanin pigment. Eftersom kollagen har visat sig bekämpa fria radikaler i olika studier som gjorts i provrör, så kan det i teorin hjälpa till att förhindra skador på celler som producerar melanin. Som ett resultat kan det förhindra grått hår eller bromsa grått hår som uppstår på grund av genetiken.

 

Varför blir hårstråna gråa?

När vi blir äldre dör pigmentcellerna i våra hårsäckar gradvis. När det finns färre pigmentceller i en hårsäck, kommer det hårstrået inte längre att innehålla så mycket melanin och kommer då att få en mer transparent färg - som grått, silver eller vitt - när hårstrået växer ut.

 

Kan ett kosttillskott med melanin motverka grått hår?

Ett kosttillskott med pigmentet melanin kan motverka gråa hårstrån. Kosttillskottet ANTI-GRAY™ innehåller naturligt melanin tillsammans med keratin och koppar som bidrar till hårets pigmentering. 

 

Kan vitamin B12, folsyra och biotin motverka grått hår?

Vitamin B12-brist är en av de vanligaste orsakerna till att håret blir grått i förtid. Vitamin B12-brist uppkommer ofta samtidigt som folsyrabrist och biotinbrist hos personer som har fått grått hår.

Genom att komplettera ditt melanintillskott med biotin, vitamin B12 (kobalamin) och folsyra och, så kan du påverka och motverka utväxten av gråa hårstrån.

 

Kan folsyra (folat eller vitamin B9) bromsa grått hår i förtid?

En brist på vitamin B9 – även kallad folsyra eller folat – är förknippat med att håret blir grått tidigare än det borde. Vitamin B9 är viktigt för produktionen av metionin, en aminosyra som är avgörande för hårfärgen, och hjälper även till med produktionen av DNA och RNA.

 

Vilket är det bästa kosttillskott mot grått hår?

ANTI-GRAY™ är ett kosttillskott mot grått hår. Forskare har upptäckt att personer som får grått hår tidigt i livet har låga nivåer av koppar i blodet. Det leder till en sämre aktivitet hos ett enzym (tyrosinas) involverat i pigmentering av hårstrån. Tyrosinas är nämligen involverat i bildandet av melanin från tyrosin (aminosyra). Om det finns en otillräcklig mängd av detta försämras produktionen av melanin och hårstråna blir då grå.

 

Kan grått hår få tillbaka sin färg?

Om det gråa håret plötsligt uppkommit via exempelvis stress, så kan håret återfå sin färg - såvida man ändrar sin livsstil och börjar att stressa mindre. 

 

Kan vitamin B12 hjälpa håret att få tillbaka sin färg från att ha varit grått?

Vitamin B12 och vitamin B6 har också visat sig öka melaninproduktionen. Vitamin B6, även känt som pyridoxin, har visat sig utlösa produktionen av enzymer och kemiska reaktioner som ökar metabolismen av hårproteinerna keratin och melanin i hårsäckarna. Vitamin B6 finns i kollagentillskottet COLLAGEN IMMUNE SUPPORT.

 

Vad ska man göra för att inte få grått hår?

Sluta stressa och ät bra och näringsrik mat. Komplettera även med kosttillskott som innehåller hårets pigment melanin, koppar och vitamin B12. 

 

Kan vitaminbrist ge grått hår?

Vitamin B12-brist är ofta förknippat med att håret blir grått. Vitamin B12-brist är vanligt bland veganer, som inte äter animalisk föda som fisk, kött, mjölk och ägg. Vårt kosttillskott med vitamin B12 och folsyra är helt veganskt.

 

Kan brist på koppar göra håret gråare?

Forskare har upptäckt att personer som får grått hår tidigt i livet har låga nivåer av koppar i blodet. Det leder till en sämre aktivitet hos ett enzym som heter tyrosinas, involverat i pigmentering av hårstrån. Kosttillskottet ANTI-GRAY™ innehåller koppar tillsammans med melanin och keratin. 

 

Kan järnbrist leda till att håret blir grått i förtid?

Järnbrist kan leda till grått hår och håravfall. Järn är en viktig mineral som hjälper till att skapa hemoglobin – ämnet som finns i röda blodkroppar. Brist på en tillräcklig mängd järn innebär färre blodkroppar, vilket leder till otillräcklig syretillförsel till din hårbotten. Detta orsakar i sin tur att håret blir grått redan i ung ålder. Att inta ett kosttillskott med järn vid järnbrist kan minska håravfallet och motverka grått hår.

 

Vilket kosttillskott är bäst mot grått hår och håravfall som leder till tunt hår?

Vid en brist på järn och koppar så kan håret bli grått i förtid och du kan även uppleva håravfall vilket leder till ett tunnare hår. En brist på biotin, vitamin B12 och koppar kan även leda till grått hår i förtid.

 

Hjälper zink mot grått hår?

Zink aktiverar melanocyterna som bildar melanin. Brist på zink minskar aktiviteten hos dessa melanocyter, vilket resulterar i grått hår.

 

Kan D-vitamin brist leda till att håret blir grått?

Förutom att hålla dina ben friska och starka, så är vitamin D viktigt för stimulering av nya och gamla hårsäckar. När det inte finns tillräckligt med D-vitamin i din kropp kan ditt hår bli grått eller vitt.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen