SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT & SNABBA LEVERANSER     

ÄRR OCH SÅRLÄKNING KOSTTILLSKOTT

De bästa naturliga kosttillskotten utan tillsatser med kollagen för ärr och sårläkning

Användningen av kosttillskott med kollagen före och efter en operation som ger ärr i huden ökar allt mer. I kroppen utgör kollagen en stor andel av allt protein som finns i kroppen, närmare bestämt en tredjedel. Därför kanske det inte är så konstigt att kollagen behövs för flera olika vävnader i kroppen, till exempel huden, och att människor därmed väljer att ta det som kosttillskott för att förbättra ärr- och sårläkning.

Efter att man genomgått en operation vill man givetvis att såret man får efteråt ska läka bra så att ärrbildningen inte blir onödigt grov. Kollagen spelar en stor roll i läkningen av sår efter en operation. Tillsammans med keratin och vissa vitaminer och mineraler så kan du ge din hud optimala förutsättningar för att läka sår och bidra till bättre ärrläkning i din hy.

Kosttillskott med kollagen för bättre sårläkning och mindre synliga ärr

Varför är kollagen viktigt för sårläkning i huden?

Till att börja med kan vi, mycket förenklat, gå igenom hur sårläkningen efter en operation går till.

Under de första fyra dagarna efter operationen stimuleras förflyttningen av inflammatoriska celler till såret. Vidare hjälper immunceller till att rengöra såret från bland annat bakterier. De inflammatoriska cellerna utsöndrar tillväxtfaktorer som stimulerar bindvävsceller att förflyttas till såret och utsöndra typ III kollagen (den mest förekommande typen av kollagen i mjuka vävnader efter typ I kollagen), vilket kommer att ge såret naturlig styrka efter att det endast hållits ihop med stygn tidigare.

Under den andra veckan efter operationen produceras även typ I kollagen. Prokollagen, dvs. förstadiet till kollagen, klyvs och bildar fibriller vilket ökar den naturliga styrkan i såret ytterligare. Efter 3-5 veckor tvärbinds fibrillerna och bildar fibrer vilka agerar som en brygga mellan sårets kanter. I den sjätte veckan börjar kollagenfibrerna efterlikna oskadad hud. Vid denna tidsperiod är risken för att såret rivs upp låg och därför brukar man kunna börja utöva fysisk aktivitet igen vid denna tidpunkt.

 

Hjälper keratin huden att läka?

Keratin är ett protein som hjälper till att bilda hår, naglar och hudens yttre lager (epidermis). Det hjälper till att stödja din hud, läka sår och hålla dina naglar och hår friska. Det finns 54 sorters keratin i din kropp.

 

Är vitamin D bra för ärrläkning och för att sår ska läka i huden?

Hormonet vitamin D3 har visat sig ha en positiv inverkan på sårläkning genom att främja produktionen av antimikrobiella peptider (AMP) i hudceller. AMP skyddar kroppen från mikroorganismer genom att bilda en kemisk sköld på hudens yta.

 

Vilken näring påverkar sårläkning och produktionen av kollagen?

Sårläkningen kan påverkas av en rad olika faktorer, exempelvis ålder, rökning, alkoholkonsumtion och diabetes. Givetvis är även näringen man får i sig viktig under denna process. Under sårläkningen behövs energi, vilket vi får i oss i form av kolhydrater, protein och fett. Av dessa tre komponenter är protein den viktigaste i sårläkningsprocessen, bland annat för att bildningen av kollagen ska fungera normalt. Protein består av aminosyror, och kollagen består framför allt av aminosyrorna prolin, hydroxyprolin och glycin. Vid bildningen av kollagen krävs det att aminosyrorna lysin och prolin hydroxyleras. Hydroxylering är en process där en väteatom i ett kolväte ersätts av en hydroxylgrupp (ett syre och ett väte, -OH). Järn och C-vitamin är andra komponenter som behövs för kollagenproduktionen.

Vidare är aminosyrorna arginin och glutamin viktiga vid sårläkning då de är viktiga för immunförsvarets roll i denna process. Även zink har en viktig roll i sårläkningsprocessen. Har man alltså en brist på någon av ovannämnda näringsämnen kan det resultera i en försämrad sårläkning.

I en studie lät man patienter som skulle opereras för bråck ta ett kosttillskott med C-vitamin, arginin, glutamin och zink under 14 dagar innan operationen, och sedan ytterligare 14 dagar efter operationen. Detta resulterade i att kollagenproduktionen förstärktes, jämfört hos patienter som endast fick placebo innan och efter operation.

 

Är kollagentillskott bra för sårläkning efter operation?

Vill man ta kosttillskott med kollagen kan det hjälpa minst lika bra som kosttillskott med näringsämnen som främjar kollagenproduktionen i kroppen. I en studie på kollegentillskott och sårläkning efter en operation delade man först in patienter i två grupper baserat på om de hade något sjukdomstillstånd som kunde påverka sårläkningsprocessen eller ej, dvs. en “normal group” eller en “disturbed group”. Därefter delades deltagarna i de två grupperna in slumpmässigt i ytterligare två grupper, där den ena fick kosttillskott med bioaktiva kollagenpeptider, och den andra fick placebo. Den grupp som fick kosttillskotten med kollagen och tillhörde de som hade något tillstånd som kunde påverka läkningsprocessen fick en större dos, och under en längre tidsperiod, jämfört med personerna i den s.k. ”normala gruppen”. Personerna i placebogrupperna fick olika doser med maltodextrin, som är en kolhydrat som framställts ur stärkelse. Resultatet visade att de som fick kollagenpeptider (både i “normal”- och “disturbed”-gruppen), fick en positiv effekt på sårläkningen. 

Här hos Celloptimum kan du köpa kosttillskott med hydrolyserat kollagen.

 

Vilka livsmedel innehåller kollagen?

Livsmedel som är naturligt rika på kollagen är animaliska produkter, såsom kött, ägg, kyckling, benbuljong, gelatin och fisk. Dock förekommer kollagenet främst i de delar av djuret vi normalt inte äter, exempelvis i ben, brosk och hud. Därför kan just benbuljongen vara en extra bra källa.

För att främja kroppens produktion av kollagen kan du öka intaget av livsmedel som är rika på C-vitamin och järn. C-vitamin ökar dessutom upptaget av järn i maten, så det är extra bra att äta dessa tillsammans! Exempel på livsmedel som är rika på C-vitamin inkluderar apelsin, citron och andra citrusfrukter, samt kiwi, paprika, broccoli, brysselkål, jordgubbar, tomat och grönkål. Järn finns i bland annat kött, bönor, linser, nötter, torkad frukt, grönkål, fisk och quinoa, samt andra spannmål med en hög andel fullkorn.

Zink är, som vi tidigare nämnt, också ett mineral som är viktigt för sårläkningsprocessen. Nötter och fröer är rika på zink, framför allt pumpafrön och sesamfrön. Dessa kan med fördel blötläggas för att öka absorptionen av zink. Andra exempel på livsmedel som innehåller zink är ostron, baljväxter, kött och spannmål med fullkorn. 

Som vi tidigare också gått igenom är det viktigt att man äter tillräckligt, speciellt av protein, eftersom sårläkningen efter en operation kräver energi. För att få i sig de aminosyror som är viktiga för kollagenproduktionen och sårläkningsprocessen bör man äta proteinrika livsmedel, såsom kött, kyckling, ägg, fisk, baljväxter, nötter och frön. För att optimera sitt intag av alla aminosyror vid en växtbaserad kost är det bra att både få i sig baljväxter och spannmålsprodukter (gärna med fullkorn), exempelvis bönor och fullkornsris. Detta beror på att spannmål innehåller högre halter av aminosyrorna metionin och cystein jämfört med baljväxter, men däremot mindre lysin. Tvärtom innehåller baljväxter mer lysin, men en lägre andel metionin och cystein. Quinoa, hampafrön och sojaprotein är dock exempel på växtbaserade livsmedel med en komplett aminosyraprofil.

 

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen