SvenskaEnglish

 ALLTID FRI FRAKT VID BESTÄLLNINGAR ÖVER 149 KR & SNABBA LEVERANSER     

HÅRAVFALL - STORA HÅRKOLLEN MAN

Just nu för 1999 kr

BESTÄLL BLODPROVET HOS BLODKOLLEN HÄR

HÅRAVFALL BLODKOLLEN

KOSTTILLSKOTT FÖR HÅRAVFALL OCH TUNT HÅR

BLODANALYS FÖR TUNT HÅR OCH HÅRAVFALL

Tack vare ett genuint samarbete med Blodkollen har vi möjlighet att kunna erbjuda professionella blodanalyser för håravfall. Blodkollen arbetar med flera av landets ledande laboratorium. Analyserna är av samma kvalitet som hos din läkare, och genomförs av auktoriserade laboratorier runt om i landet.

Tappar du hår eller känner att ditt hår har blivit mycket tunnare? Då bör du börja med att kolla upp eventuella näringsbrister eller hormonella obalanser via ett blodprov.

Håravfall (alopeci) kan påverka hårbotten eller hela kroppen, och tillståndet kan vara tillfälligt eller permanent. Håravfall eller tunnare hår kan bero på olika orsaker som t.ex. bristfälligt näringsintag, ärftlighet, hormonella förändringar, medicinska tillstånd eller är helt enkelt en normal del av åldrandet. Ärftligt håravfall som kommer med ökad ålder är den vanligaste orsaken till skallighet hos män. Vem som helst kan tappa hår på huvudet, men det är vanligare hos män.

I många fall går det att göra något åt håravfallet eller ett tunnare hår, och det är då viktigt att undersöka det bakomliggande orsakerna i tid.

STORA HÅRKOLLEN MAN är en blodanalys där olika parametrar mäts i ditt blod, för att få en djupare inblick i möjliga orsaker till ett håravfall på mer än 100 hårstrån om dagen och/eller ett tunnare hår. I analysen ingår även uppföljande kostråd och rekommendationer.

Blodprovet utgör ett steg i processen för att undersöka och hitta möjliga orsaker till ett ökat håravfall eller ett tunnare hår.

 

BLODANALYSEN INKLUDERAR FÖLJANDE TESTER:

Folat/folsyra (vitamin B9): Folat/folsyra behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar. Dessa celler inkluderar de som finns i din hudvävnad såväl som i ditt hår och dina naglar. Detta B-vitamin håller dessa celler och röda blodkroppar friska, vilket optimerar hårsäckarna så att de kan stödja hårtillväxten. Att generera nya röda blodkroppar kan hjälpa till med keratiniseringen av hår som genererar hårtillväxt och som stoppar håravfall.

Förutom att motverka håravfall och stödja hårtillväxt, har folsyra eller folat andra fördelar för håret. En brist på detta B-vitamin kan få håret att bli tunt och så småningom ramla av, eftersom håret blir svagt. Ökningen av den nya cellproduktionen som vitaminet ger kan därför få håret att växa där det tunnats ut.

Folat är den variant som kommer från mat och folsyra den variant som kommer från kosttillskott. Båda har samma verkan i kroppen.

 

Kobalamin (vitamin B12): Vitamin B12 främjar en hälsosam hårtillväxt genom att hjälpa till med produktionen av syrerika röda blodkroppar som tillför hårsäckarna den näring de behöver.

 

Ferritin: Ferritinvärdet speglar hur kroppens järnförråd ser ut. I hårsäckarna finns en viss mängd järn. Järn bidrar till att stimulera ny tillväxt av hår. Vid järnbrist reagerar kroppen med att använda järnresurser från mindre viktiga delar av kroppen. Ett av de ställen som järnet då tas ifrån är hårsäckarna, vilket får som följd att håret blir tunnare och ramlar av. Håravfall på grund av järnbrist brukar oftast resultera i att hela håret tunnas ut/ramlar av likvärdigt över hela huvudet, snarare än i kala fläckar, så kallat fläckvist håravfall.

 

Zink: Zink är involverat i protein- och nukleinsyrasyntesen och spelar en roll i olika metaboliska vägar och cellulära funktioner. När det gäller håravfall är zink en potent hämmare av hårsäckens regression och påskyndar hårsäckens återhämtning.

 

Vitamin D: D-vitamin modulerar tillväxt och differentiering av keratinocyter – som utgör den vanligaste celltypen i överhuden. Det är keratinocyterna som tillverkar keratin, ett protein som finns i hud, naglar och hår – hela 95% av håret består av keratin.

 

En annan viktig roll som Dvitamin har, är att stimulera nya och gamla hårsäckar. När det inte finns tillräckligt med D-vitamin i kroppens system kan ny hårväxt hämmas. D-vitaminbrist har även kopplats till alopeci (håravfall), ett autoimmunt tillstånd som orsakar kala fläckar i hårbotten och på andra delar av kroppen.

 

Blodbild: Blodbilden är en samling analyser vilka ger en övergripande bild över blodets olika celler. Analysen kan ge indikationer på ett flertal förhållanden i kroppen – som kan påverka håret - såsom exempelvis vitaminbrister, järnbrist och inflammationer/infektioner.

De analyser som ingår är: trombocyter (TPK), leukocyter (LPK) EVF, MCV, MCH och hemoglobin.

 

Sköldkörtelstatus: Tyreoideastimulerande hormon (TSH) reglerar produktionen av T3 och T4, som i sin tur styr TSH-produktionen, för att hålla nivåerna inom normalområdet (så kallad feedback-reglering). Vid en överproduktion (hypertyreos) eller underproduktion (hypotyreos) av dessa hormoner, kan en påverkan på håret ses, med ett ökat håravfall och avsaknad av ny tillväxt av hår, som resultat. Även vissa autoimmuna sjukdomar som Alopecia areata (fläckvist håravfall) kan ses i samband med sköldkörtelproblem.

De analyser som ingår i sköldkörtelstatusen är: T3, T4 och TSH.

 

Testosteron: Testosteron kan påverka håret, eftersom vissa former av testosteron som kroppen producerar kan krympa hårsäckarna. Den form av testosteron som är den vanligaste orsaken till sämre hårkvalitet heter dihydrotestosteron, även känd som DHT. Ungefär 10% av en vuxen persons testosteron omvandlas normalt sett till DHT i kroppen.

Krympande hårsäckar gör hårstrået mindre i diameter, vilket gör det sprödare. Detta gör håret svagare totalt sett, eftersom de enskilda hårstråna som växer ut är mer känsliga. Håret går av lättare än det brukar och håret blir totalt sett tunnare.

 

DHEAS 

Dehydroepiandrosteron, förkortat DHEA, är ett steroidhormon som produceras i binjuren av kolesterol. Höga DHEA värden kan orsaka håravfall och tunnare hår. Detta beror på hormonet DHT, som kan bildas från DHEA.

DHT gör så att hårsäckarna krymper och förkortar hårcykeln. Ju längre tid hårsäcken utsätts för DHT, desto mer förminskas hårsäcken. Det som händer är att DHT får håret att snabbare gå in i vilofas, vilken innebär att hårstråna blir sprödare, tunnare, kortare, minskar i antal, och ramlar av snabbare. DHT kan också göra att det tar längre tid för dina folliklar (hårsäckar) att låta nytt hår växa ut när gamla hårstrån ramlat av. Dessa faktorer tillsammans bidrar till en märkbar förtunning av håret.

 

Proteinstatus:

Att äta tillräckligt med protein är viktigt för en optimal hårtillväxt eftersom hårsäckarna mestadels består av protein. Brist på protein i kosten kan därför främja håravfall. Även själva håret består av protein, och vidare består hela 95% av varje hårstrå specifikt av proteinet keratin.

De analyser som ingår i proteinstatusen är: urea och albumin.

 

KOSTTILLSKOTT FÖR HÅRET

Vad är de vanligaste orsakerna till håravfall och tunt hår hos män?

 

Alkohol kan orsaka håravfall

Alkohol urlakar kroppen på viktiga vitaminer och mineraler som är viktiga för bland annat håret, bland annat mineralen zink samt olika B-vitaminer.

 

Medicinering kan orsaka tunt hår

Ökat håravfall och tunt hår kan också bero på vissa läkemedel som antidepressiva läkemedel, blodförtunnande läkemedel och cellgifter.

 

Kosttillskott kan orsaka att håret ramlar av

Överdosering av vissa kosttillskott kan ge bieffekter som ökat håravfall och tunt hår; till dessa hör bland annat vitamin A, vitamin E, zink, och selen.

 

Sjukdomar kan vara en orsakt till att håret blir tunnare

Vissa sjukdomar som diabetes, Reumatoid artrit (RA) sköldkörtelsjukdomar (hypotyreos och hypertyreos), Alopecia areata, och infektionssjukdom med feber, kan orsaka håravfall och tunt hår.

Även vissa sjukdomar och tillstånd som exempelvis inflammatoriska tarmsjukdomar, som Chrons sjukdom och ulcerös kolit, kan orsaka håravfall. Vid denna typ av sjukdomar och tillstånd förekommer det ofta en brist på järn, vitamin B12 och vitamin B9. Ett annat exempel är glutenintolerans (celiaki), där brister på järn, vitamin B12 och vitamin B9 kan ses.

 

Diet (exempelvis vegetarianer och veganer) kan vara orsaken till ett tunt och glest hår

En kost med för lite protein kan bidra till ökat håravfall och tunt hår. Även en diet med för lite näring (vitaminer och mineraler) bidrar till ökat håravfall och tunt hår.

 

Viktnedgång kan orsaka ett ökat håravfall

Håravfall efter kraftig viktminskning är vanligtvis förknippat med ett tillstånd som kallas telogent håravfall (effluvium). Kraftig viktnedgång orsakar fysisk stress, vilket signalerar till hårsäckarna att gå in i ett inaktivt stadium, där hårproduktionen stängs ner och hårsäckarna sätts i vilofas. Här tappas mycket hår i telogen fas på kort tid, kanske 1000 hårstrån dagligen, under någon eller några veckor. Vanligen kommer håravfallet 2–3 månader efter den utlösande orsaken.

Andra orsaker till detta ”diffusa håravfall” hos män kan vara; infektionssjukdom med febers, stress, olika sjukdomstillstånd och även kroniska sjukdomar som reumatoid artrit och diabetes, samt olika mediciner.

 

Ärftlighet och androgen disposition kan vara orsaken till tunnhårighet

Androgent håravfall - manligt håravfall, sker på grund av ökad känslighet för testosteron hos hårsäcken som så småningom tillbakabildas (går i involution). Tillståndet drabbar genetiskt predisponerade män och kan börja redan efter puberteten vid 17–18 års ålder. Vanligen manifest i medelåldern hos mer än hälften av alla män.

 

Åldrande kan oraka ett tunnare hår

Som ett led i det allmänna åldrandet får man en reduktion av antalet aktiva hårsäckar, runt 20–30 procent, vilket gör att håret blir tunnare och hårfästet blir högre. Detta drabbar såväl män som kvinnor. Kan även börja tidigt i vuxen ålder (presenilt).

 

Rökning är en stor bidragande faktor till ett tunnare hår

Cigarettrök innehåller giftiga kemikalier som orsakar krympning av blodkärlen och blockerar blodcirkulationen i hårsäckarna. Eftersom hårsäckarna då inte får de nödvändiga näringsämnena från blodet så störs hårväxtcykeln, vilket i sin tur leder till ett märkbart håravfall och ett tunnare hår.

 

Stress bidrar till telogent håravfall

Olika typer av stress (fysisk och mental) kan orsaka reaktioner i kroppen som leder till telogent håravfall. Stress kan försätta hårsäckarna i en "vilande" fas så att de inte producerar nytt hår. Med tiden kan håret ramla av, även om du bara tvättar, kammar eller rör vid det. Telogent håravfall (effluvium) - kan också orsakas av att kroppen inte får tillräckligt med näring eller av förändringar i hormonnivåerna.

 

VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ INNAN DIN PROVTAGNING:

Om du intar kosttillskott med biotin (vitamin B7), så bör du sluta med det minst en vecka innan provtagning, då det påverkar analyssvaren.

Nedan medicinering kan även påverka analyssvaren:

  • Vissa läkemedel, som en del steroidläkemedel

 

I STOLT SAMARBETE MED BLODKOLLEN - BLODANALYSER

Hem

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen